ALES taktikleri, çalışmaya yeni başlayanlar veya performansını artırmak isteyenler için. Yazıda çok güzel ALES Taktikleri yani ALES Tavsiyeleri sizi bekliyor.
Yazıyı okuduktan sonra merak ettiğiniz ne varsa yorum olarak sorabilirsiniz. İçtenlikle cevaplarım. Konuyu fazla uzatmadan ALES taktikleri ne geçelim.
İçindekiler
Önemli ALES Taktikleri
Yazımız özellikle nasıl ve nereden başlasam diye soranlar için çok yararlı olacak.
Süreyi İyi Kullanmak
ALES süresi toplam 3 saat. Bu süre uzun bir süre gibi gelebilir. Fakat ALES soruları oldukça uzun. Ayrıca soru şıklarının da çeldirici olmasından dolayı soruların tamamını 3 saat gibi bir süre içerisinde yetiştirmek zor. Bu sebeple en önemli tavsiye şu: sınav süresini en verimli şekilde kullanın. Çalışmalarınızı bu amaçla şekillendirin. Bunu yapmak oldukça basit.
ALES Denemeleri
Zamanı iyi kullanma becerisi kazanmak için sınava öncesinde bol deneme sınavı çözmek olur. Çözdüğünüz her denemeyi 3 saat içinde çözün. Aynı sınavdaymış gibi disiplinli çözün.
ALES Çıkmış Sorular
ALES soru tiplerini ve ÖSYM tarzını anlayabilmek için geçmiş senelerin ALES sorularını mutlaka çözün. Sitemizde 2012-2018 ALES sorularını paylaşmıştık. ALES Çıkmış Sorular bağlantısına tıklayarak yazıya gidebilirsin. Daha eski sınavları da çözebilirsiniz. Ama 2000 yılından öncesine geçmenize gerek yok. Yayınevleri tarafından özel olarak hazırlanan ALES deneme sınavlarına aşırı itibar etmeyin. En doğru kaynak ÖSYM’dir.
ALES Kitapları
ALES konularına hakim olmadığını düşünüyor olabilirsin. Bu yüzden de kitap almak isteyebilirsin. Bu durumlarda ALES konu anlatımlı kitapları tercih etmen daha iyi olur.
Konulara yeterince hakimim diye düşünüyorsan kitap seçimini geçmiş yılların ALES çıkmış soru ve çözümleri olan kitapları satın alabilirsin. Ama bu tür durumda da olasan ALES Konuları yazımızdan güncel konu listesine bir bak derim.
ALES’in Uzun Soruları
ÖSYM, ALES sınavı yaptığından beri değişmeyen bir şey var. O da roman kadar uzun sorular. Bu soruların amacı sizin zamanınızı çalmaktır. Bu sorulara genelde insan takılıp kalır. Süreniz boşa gider. Özellikle sınav anında bu tip sorulara takılıp kalmayın. Soruyu kesinlikle çözerim diye çok zorlamayın. Soruyla inatlaşınca takıldığınız soruyu çözebilirsiniz. Fakat bir soruyu çözmek uğruna çok kıymetli ve az sınav zamanınızdan olmayın. İşte tam da bu sebeple klişe taktiği vermek gerek. Çözemediğiniz, boş bıraktığınız sorulara en son dönün ve tekrar bakın. Kaybedeceğiniz süre de belki çok basit 3-5 tane soruyu yapabilirsiniz. Ayrıca boş bıraktığınız o sorulara geri döndüğünüzde rahatça yapabildiğinizi göreceksiniz. Hepsi olmasa da bazılarında durum bu.
ALES için Hızlı Okuma Tekniği
Durumunuz, vaktiniz varsa bir önerim var. Uzun sözel sorularını hızlıca okumak ve çözmek amacıyla hızlı okuma tekniklerini öğrenebilirsin. Bunun için kitaplar, kurslar falan da var ama bana kalırsa bu işi internet üzerinden halledebilirsiniz. Çok çeşitli videolar var. Biraz araştırma yaparsanız görürsünüz.
Sözlecilere Önemli ALES Tavsiyesi
Sevgili sözelci arkadaşlar, matematik konularının hepsi zor değil. ALES matematik konularından oldukça kolay konular var. ALES‘e girmeden önce bu konulara kitaplarla veya videolar ile çalışın. Ya da bazı kolay konuların püf noktalarını bir arkadaşınızdan öğrenebilirsiniz.
Bu konuda bir istatistik de paylaşayım sizin için. Sayısal testteki:
- 5-15 arasında değişen sorular temel matematik ile
- 5-10 soru şık deneyerek (vaktinizvarsa) yapılabilir.
Son ALES Tavsiyeleri
Mantık sorularına mutlaka bakmalısınız. Bilhassa ALES çıkmış sorularındaki mantık sorularını ara ara çözün. Soruları tekrar edin. Yapamadığınız soruların internette çözümü mutlaka vardır. Yoksa da bir bilene sorabilirsiniz. Genelde ÖSYM önceki yıllara benzer nitelikte soru sorar. Ezberleyin soruları demiyorum fakat mantığını kavramada yarar var.
Son tavsiyem ise hep söylediğim gibi kendinize daima güvenin, inanın ve yanlış yapmaktan korkmayın!