Diş Hekimliği Okumak
Diş hekimliği okumak hakkında her şey: Diş Hekimliği Dersleri zor mu? diş hekimliği okumak kaç yıl? Dis hekimligi pismanliktir doğru mu? Diş hekimliği maaşları ne kadar? Diş hekimliği özel fırsatları neler? diş hekimliği okumak kaç yıl? özel üniversitede diş hekimliği okumak nasıl olur? Hepsi burada.
İçindekiler
Diş Hekimliği Okumak Hakkında Her Şey
Diş hekimliği okumak ve kazanmak üzerine başlayalım konuya. Diş hekimliği başarı sıralaması yıllara göre değişkenlik göstermekte. Diş hekimliği kazanmak için kaç net gerekir gibi sorular için buraya tıklayın. Diş hekimliği başarı sıralamaları yazımızda en güncel verilere erişebilirsiniz. Son güncelleme ile birlikte başarı sıralaması barajı bulunmakta. Diş hekimliğinde 80 bin barajı vardır.
Diş hekimliği oldukça masraflı bir bölümdür. bunu özellikle belirtmek istiyorum. Masraflar yıllara göre değişir ama ortalama her yıl en az bin tl masrafı olur. Bölüm masrafları değişkenlik gösteriyor. En doğru bilgiyi o bölümde okuyan birinden alabilirsiniz.
Diş Hekimliği Dersleri
Diş hekimliği derslerinden aşağıda zorunlu olanları verdik. Bunun dışında seçmeli olan dersler var. Üniversiteye göre değişir bunlar.
- Anatomi
- Fizyoloji
- Farmakoloji
- Histoloji
- Embriyoloji
- Biyokimya
- Biyofizik
Yukarıdakiler temel tıp bilimleridir. Ve diş hekimliği fakültesi öğrencileri görür. Bunun yanı sıra diş hekimliği 8 anadala ayrılır. Bu dersler için teorik, preklinik, staj eğitimi alınır.
- Protetik Diş Tedavisi
- Endodonti
- Restoretif
- Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi
- Ağız Diş ve Çene Radyolojisi
- Ortodonti
- Pedodonti
- Periodontoloji
Diş Hekimliği Okumak Kaç Yıl
Hazırlık hariç eğitim 5 yıldır. 1. ve 2. sınıfta ağırlıklı olarak yukarıda ilk listelediklerim gösterilir. Bunlar temel tıp bilimleri. Diş Hekimliği öğretiminde preklinik adı verilen hasta simülasyonlarında (fantom) klinik öncesi diş hekimliği eğitimi verilir. Preklinik amacı adından çıkarılacağı üzere klink öncesi eğitimdir.
3. sınıfta diş hekimliği adayları daha çok diş hekimliği bilimini ilgilendiren dersleri ağırlıklı olarak almaya başlar. Sonrasında klinikte, sorumlu asistaları ve hocalarıyla basitten karmaşığa doğru giden tedavileri uygulamayı öğrenir ve hastalarını tedavi ederler.
Bu noktada bir parantez açmak gerek. Diş hekimliği bölümü 6 yıla çıkarılsın şeklinde bir görüş var. Akademisyenler de bunu destekliyor. İleride böyle bir durum da söz konusu olabilir.
Diş Hekimliği Okumak Zor Mu
Elbette zorluğu mevcuttur. Çünkü pratik ile ön plana çıkıyorsunuz. Zor teorik eğitimin üstüne bir de bu eklenince işler zorlaşıyor.
Çoğu diş hekimliği fakültesi alttan ders almaya izin vermemektedir. Özellikle listelediğim 8 ana bilim dalında. Kaldığınız bir ders bile olsa bütün seneyi tekrar etmek gerekir. Bu yönü ile diş hekimliği eğitimi tıp eğitimine benzer. Bu da zorluk yönü.
Tabii her şeyin bir istisnası olduğu gibi bu konuda da var. Alttan ders almaya izin veren okullar var.
Diş Hekimliği Okumak Masraflı mı ?
Diş hekimliği eğitimde kullanılan malzemeler oldukça pahalı olabiliyor. Bir tıp öğrencisi neredeyse bedava okurken, diş hekimliği öğrencisi bazı temel aletleri almak zorundadır. Ama genel bir konuşma yaparsak çok sorun olmuyor. Sıfır veya ikinci el herkes malzeme ediniyor. Örneğin ilk yıl ortalama 1000 tl bir masraf olur. Eğer çoğu malzemeyi ikinci el alırsanız yarı yarıya azalabilir. Bunun için de üst dönemleriniz ile iletişime geçin. Yardımcı olacaklardır size.
Diş Hekimliği Maaşları
Yeni mezun bir diş hekimi maaşları ne kadar? Bir örnek verelim. Özel bir poliklinikte, haftanın 6 günü, günde 8 saat mesaiyle alacağı maaş en az 5 bin Tl ‘dir. Devlette bu oran daha da yükselir. Özel kliniği olanlar için daha da yüksektir. Fakat özel bir yer açmak oldukça masraflıdır. Bunun için şu yazıyı okuyunuz: Özel Diş Hekimliği Kliniği Açma Ücreti
Diş Hekimliği Staj Ücretleri
Diş hekimliği öğrencileri staj için ücret almaz. Tıp da olan intörn gibi bir sene de biz de yoktur.
Diş Hekimliği Atanma Durumu
Diş hekimliği atamaları oldukça azdır. Mezun olan bir çok hekim atanamıyor. Şuan atanma bekleyen 4 bin hekim mevcuttur. Her yıl açılan yeni fakülteler bu durumu daha da kötüleştiriyor. Bu konuda bir araştırmamı paylaşayım sizinle:
2014’den 2016’ya kadar 2000 diş hekimi artmış. Emekli olanlar işi bırakanlar falan da dahildir buna tabii ki. Bu yıl 6 bin, 6 bin diş hekimi adayı 2017 de, 2016 da ise 4,5 bin kişi fakülteye yerleşti. Bu sene kazandınız diyelim. Siz mezun oluncaya kadar diş hekimliği fakültelerine yerleşen aşağıdaki kişi sayısı kadar insan mezun olacak.
2019 Girişli Öğrenci : 7 bin
2018 Girişli Öğrenci : 6 bin
2017 Girişli Öğrenci : 4,5 bin
2016 Girişli Öğrenci : 3,6 bin
2015 Girişli Öğrenci : 3,3 bin
2014 Girişli Öğrenci : 3 bin
Benim girdiğim seneyi de hesaba katarsak toplam 20 bin kişi mezun olmuş olacak.
Avrupada yüz bin kişiye 60 diş hekimi düşüyor. Türkiyede bu 30 civarında bu değer. Biz AB nin altında yer alsak yani yüz bin kişiye 50 diş hekimi düşse, nufus 5 yıl sabit kalırsa 16200 hekime ihtiyaç var. Bunu 20 bine yuvarlayalım. Çünkü nufusu sabit tuttuk.
Yani beş yıl sonra hekim fazlalığı olacak. Maaşlar daha da düşecek diye öngörüyorum.
Bu sebeplerden dolayı da diş hekimliği pişmanlıktır tarzı söylemler oluyor. Normal görülebilir.
Özel Üniversitede Diş Hekimliği Okumak
Özel üniversitede diş hekimliği okumak ise çok değişken. Daha pahalı veya daha ucuz olabiliyor. İki durumda var. Gideceğiniz bölümü özellikle araştırın. Okuyan öğrencilere sorun.
Sitemizde diş hekimlerine yönelik çok farklı içerikler var. Diş Hekimleri İçin İçerikler
Yorumlarınızı da bekliyoruz. Her konuda danışabilirsiniz. Forum bölümümüzde konu da açabilirsiniz. Orada tartışırız derdinizi. Tercih döneminde size instagram üzerinden de yardım ederiz.