DUS Nedir ve DUS’a Kimler Girebilir
DUS nedir, DUS’a kimler girebilir ve DUS kazanınca ne olur DUS bölümleri bu yazımızda sizleri bekliyor. DUS ile ilgili de bir çok yazı için de sitemiz size yol gösterici olacaktır. Size en temelden başlayacak şekilde DUS’la ilgili çok güzel içerikler paylaşacağız. Örneğin DUS başvurusu nasıl yapılır veya DUS çalışma taktikleri gibi bir çok içerik sitemizde sizi bekliyor.
İçindekiler
Kısaca DUS Nedir
DUS yani Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı her yıl yapılmaktadır. Diş hekimliğinde uzmanlık yapmak isteyen diş hekimliği fakültesi mezunları katılabilir sadece sınava. Ayrıca DUS kazanmak için sadece DUS da yeterli puan almak değil aynı zamanda ÖSYM tarafından yapılan dil sınavlarında da belli bir puan almanız gerekir. Örneğin YÖK DİL SAĞLIK sınavında 50 puan aşamanıza ek olarak DUS da yaptığınız puan ile bir üniversiteye yerleşebilirsiniz.
DUS her diş hekimliği fakültesi mezunu olan birinin zorunlu girmesi gereken bir sınav değildir. İsteğe bağlı ve uzmanlık yapmak isteyen mezunlar girebilirler. Girmediğiniz zaman DUS a genel diş hekimi olarak kariyerinize devam edebilirsiniz. Veya doktora yapabilirsiniz. Diş hekimliği fakültesi mezuniyet sonrası bu üç ayrıma düşerler. Genel diş hekimi olduğunuz zaman isterseniz devlete isterseniz de özelde çalışmaya başlayabilirsiniz.
DUS Kazanınca Ne Olur
DUS kazanınca üniversiteler tarafından belirlenen diş hekimliği uzmanlık dallarından tercihinizi yaparak yerleşirsiniz bölüme. Sonra da asistanlık süreci başlar. Hem eğitim alır hem hasta bakarsınız hastanede aktif olarak. Diş hekimliği uzmanlık dalları neler yazının devamında bahsedeceğim.
Doktora Yapmak ve DUS Arasındaki Fark
Doktora yaparken hasta bakmıyorsunuz normalde ve maaş almazsınız. Buna ek olarak ise uluslarası bir anlamda geçerliliği olur yaptığınız doktoranın. Buna ek olarak doktora sonrası Dr. Unvanı kazanırsınız.
Uzmanlıkta ise hasta bakarsınız. Buna ek olarak maaş alırsınız. Fakat uluslarası alanda geçerliliği yoktur uzmanlığınızın. Çünkü bu ülkemizde uygulanan bir uygulamadır sadece.
Detaylı bilgi için videoyu da izleyebilirsiniz. Endodontist Taha Özyürek hocamız konuyu sizler için güzel şekilde açıklıyor.
DUS Nasıl Çalışılır ve DUS Çalışma Stratejileri
Sitemizde bunla ilgili çok güzel bir yazı var. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak DUS kazanan insanların yorumları ve çalışma stratejilerinden oluşan yazımızı okuyabilirsiniz.
DUS Bölümleri Neler
Dus bölümleri aynı zamanda diş hekimliği uzmanlık dalları neler listeleyelim sizin için. Sonrasında detaylı bölümleri de anlatacağım size. Kısaca diş hekimliği dalları sekize ayrılır. Bunlar:
- Protetik Diş Tedavisi
- Periodontoloji
- Restoratif Diş Tedavisi
- Endodonti
- Ortodonti
- Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)
- Radyoloji
- Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi
olmak üzere 8 daldan oluşur diş hekimliği. Uzmanlık sınavında en yüksek puan ise ortodonti bölümündedir genel olarak. En düşük puanlar da restoratif diş tedavisi sonrasında da radyoloji gelmektedir. Peki bu dallarda hangi çalışmalar yapılır? Yeni diş hekimliği kazanan biri olun veya diş hastanesine gidecek biri olarak bunları bilmeniz önemli.
Protetik Diş Tedavisi Nedir
Köprü, kaplama, laminate gülüş tasarımları gibi tedavilerin yapıldığı bölümdür. İmplant planlamaları da yapılmaktadır.
Periodontoloji Nedir
Bu bölüm tedavi olarak diş taşı temizliği yapar genel anlamda olarak bilinse de alanı geniştir. Diş eti çekilmesi tedavileri (SDG, BDG vb.) yapılır. İmplant yapılabilir. Bu bölümde ağız içi hastalıkların tanısı koyulur. Periodontoloji bölümü dişi destekleyen dokuları kapsayan bilim dalıdır. Bu yapıların genel adı da periodonsiyumdur.
Restoratif Diş Tedavisi Nedir
Bu bölüme gelen hastalar dolgu yaptırmak için gelir. Bu bölümde hastaların çürükleri tedavi edilir, estetik dolgular yapılır.
Endodonti Nedir
Endodonti bölümü dişe kanal tedavisi yapılan ve kanallardaki anomalileri tedavi eden bilim dalıdır.
Ortodonti Nedir
Ortodonti sanılanın aksine tel takıyorlar denilip geçilen bir şey değildir. Ağız ve diş yüz dokuları anomalilerini inceleyen bunların tanısını koyan, önleyen ve tedavi etmeye yönelik tedaviler yapar. Çene gelişim bozuklukları, dudak damak yarıkları ve diş çapraşıklıkları tedavi edilir. Sadece tellerle değil ağız Apereyleri, maskeler ile de tedaviler yapılabilir
Pedodonti Nedir
Tüm diş hekimliği tedavilerinin 14 yaşından küçüklere yapılan bilim dalıdır.
Radyoloji Nedir
Ağız ve dişlerdeki oluşan kist tümör ve benzeri tüm şeylerin tanısını koyar. Üniversite hastanelerinde ilgili bölümlere yönlendirir ve tedavilerini planlar.
Ağız Diş Çene Cerrahisi Nedir
Bu alanda diş çekimi, implant tedavileri yapılır. Buna ek olarak çene kırığı, çene kanserleri cerrahi yollarla tedavi edilir. Ağız ve dişleri kapsayan tüm cerrahi girişimler yapılır.
DUS’a Kimler Girebilir
Dus a diş hekimliği fakültesi bitiren herkes girebilir. Yukarıda belirttiğim alanlardan birini tercih ederek uzmanlığa başlayabilirsiniz.
DUS Kazanınca Ne Olur
Puanınıza göre bir bölüme yerleşirsiniz. Bu bölümde önce bir süre gözlem yapar sonra hasta almaya başlarsınız. Bu süreçte maaşınızı da alırsınız.
DUS Uzmanlık Süresi Ne Kadar
Her bölüme göre süre farklıdır. Ağız Diş Çene Cerrahisi ve Ortodonti bölümleri 4 yıl uzmanlık süresi vardır. Diğer bölümlerde ise üç yıldır.
Bu sürecin sonunda bitirme tezi sunarsınız ve bir sınava daha girip mezun olursunuz. Tezinizin gecikmesi durumunda ise süreç uzar daha uzun sürede bitirirsiniz ama hala maaş alırsınız.
DUS Nedir ve DUS’a Kimler Girebilir Yazı Sonu
Size oldukça güzel bilgiler verdiğimiz DUS Nedir ve DUS’a Kimler Girebilir yazı serimizin sonuna geldik. Diş Hekimliği ile alakalı içeriklerimiz için buraya tıklayın.
Yazımızda kaynak olarak kullandığımız wikipedia ve TDB sitelerini de ziyaret ederek daha detaylı bilgi alabilirsiniz.