Mezuna Kalmak: Planlı Çalışmak

Mezuna kalmaya karar veren biri ilk olarak işe planlı çalışmayı öğrenerek başlamalı. Planlı olmayı öğrenmeli. Lise de 12. sınıfta istediği başarıyı yakalamayan birisini düşünelim. Mezun senesinde bir yıl boyunca yapacağı her şeyi planlamalı. Mezun kalmak konusunda yapılan en büyük yanlışlardan birisi plan yapmadan hareket etmektir. İnsanı bu duruma iten davranışların başında şu düşünceler yatmakta:

Nasıl olsa daha bir yıl var, okul yok vaktim çok gibi insanı tembelliğe iten düşüncelerden kurtulmak gerek!

Yazımıza başlamadan önce Mezuna Kalma Yazı Serisi hakkında bir açıklama yapayım. Lütfen yazımızı okumaya buradan başlamayın! Bu yazıdan önce okumanız gereken bir yazı daha var: Mezuna Kalmak Yazı Serisi

Hazırsanız başlayalım!

Planlı Çalışmak

Daha önce de bir çok rehberlik yazımızda bahsettiğimiz gibi planlı çalışmak çok önemli. Sene sonuna kadar aşağı yukarı hangi ay hangi konu bitecek, kaç deneme çözülecek bunların planlanması gerek. Planlı çalışmanın bir çok getirisi olur. En başta stres yapmanızı önler. Konular yetişmeyecek kaygınız olmaz.

Nasıl Planlı Çalışılır

Nasıl planlı çalışılır sorusun cevabı sizi başarıya götürecektir. Sorunun cevabı iyi bir plan yapmada gizli. İyi bir plan: verimli çalışmanızı, çalışma isteğinizin yerine gelmesini ve nihayetinde başarıyı size getirir.

O zaman asıl soruyu sorma vakti:

İyi Bir Çalışma Planı Nasıl Hazırlanır

Planlama yaparken aklında tutman gereken en önemli şey:

Sen robot değilsin!

Bazı arkadaşlar yazıyor da yazıyor. Sabah sekizde kalkacak 3 saatte türev’i bitirecek falan filan…

Bu plan değil arkadaşlar. Bu resmen programlamadır. İnsanlar değil robotlar programlanır. Şimdi doğrusu nasıl olur maddelerle:

  • İlk önce deneme ve tekrar yapacağınız zamanları ayarlayın. Bunu gittiğiniz bir kurs, özel yer varsa ona göre ayarlarsınız. Denemeleri hangi aya sıkıştırıyor aşağı yukarı tahmin edersiniz. Tekrar için de kendinize hafta ayırın. Sınavdan önceki bir kaç haftayı tekrar amaçlı boş bırakın.
  • İlk önce elinizdeki konuları aylara bölün. Eğer elinde doğru bir konu listesi yoksa şuradan en doğru listeye ulaşabilirsin: YKS Konuları
  • Konuları aylara böldükten sonra önünüzdeki iki ayı haftalara bölmeye başlayın.
  • Sonra önünüzdeki iki haftayı günlere ayırın.
  • En sonda her akşam bir sonraki günü planlarsınız.

Anlayacağınız gibi aşama aşama planlayarak detaya iniyoruz. Genelden özele doğru planlama yapın.

YKS Çalışma Programı Hazırlamak

TYT Çalışma Programı ve YKS TYT Konuları
TYT Çalışma Programı ve YKS TYT Konuları

Yukarıda maddelerle anlattığım planlama yöntemi ile kendinize plan yapabilirsiniz. Planınızı üzerine not alacağınız çok güzel tasarımlı bir boş çalışma programımız da var.

Programın size örnek olması veya kullanmanız için demo bir çalışma programı da yaptık. Program ile 4 ayda TYT, 5 ayda AYT yani toplamda 9 ayda YKS’yi bitireceğin bir program yaptık. Tasarımı da gayet hoş. İncelemek için aşağıdaki bağlantıya tıkla:

Özetle

Yazımızda neden plan yapmalıyız ve nasıl plan yapmalıyız anlattım. Örnek olması açısından güzel bir program da ekledim en sona.


Önceki Yazı (2. Adım)Sonraki Yazı (4. Adım)
Mezunluğun İlk GünüDershane Mi Ev Mi

Ücretsiz Rehberlik Almak İster Misin

Soru-Cevap Bölümü Açıldı! Tüm sorulara cevap veriyoruz.

TIKLA ve Üye Ol

yorum Yap