Üniversite Tercih Rehberi
Bayanlar, baylar Üniversite Tercih Rehberi ayağınıza geldi! YKS Tercih kılavuzu PDF burada. Üniversite tercihleri nasıl yapılır? Tercih taktikleri yazıda.
Umarım güzel bir seneyi geride bırakmış, hedeflerinize tutturmuş ve şimdi de bu tatlı tercih heyecanı içerisinde fellik fellik tercih taktikleri ve tercih stratejileri arıyorsundur.
Hedeflerin olmadıysa ve yeniden hazırlanma fikri de kafanda varsa yazı sonunda daha geniş değineceğim bir konu olan Mezuna Kalmak yazısını okuyabilirsin! Karar vermene yardımcı olacaktır.
Şimdi gelelim bugünkü yazımız olan: Üniversite Tercih Rehberi içeriğimize…
İçindekiler
Üniversite Tercih Rehberi
Sizlere üniversite tercihleri konusunda çok güzel bir yazı serisi hazırladık. Bu yazı serisinin ilk adımını da bu yazı oluşturuyor.
Mezuna Kalma Rehberi kadar güzel ve farklı bir yazı serisi olacak.
Her bilgiyi tek yazıda verip sizi geçiştirmek yerine adam akıllı her konu üzerinde yeterince duracak şekilde yazılar yazdık.
Bu yazımızda üniversite tercihleri öncesinden biraz bahsetmek istiyorum. Yani sınav öncesinden.
Umarım bir hedef belirleyip bu sınava girmişsinizdir. Yoksa tercih etmeniz zorlaşacak. Her bölüm aklınıza yatacak veya tam tersi olacak. O yüzden bu önemliydi. Ama eğer neresi gelirse yerleşeyim diyerek sınava girdiyseniz de sizin kararınız, saygı gösteririm.
Aşağıda adım adım nasıl tercih yapılmalı bunları sıraladım. Her başlık kendi içersin de yeni bir yazı oluyor. Yazılar konu içerisinde bir bütün tabii ama ilginizi çeken yazıyı okuyabilirsiniz.
Yazıları Sırayla Okumanızı Tavsiye Ederim!
Bölüm ve Meslek Belirleme
Kendimize uygun bölümleri seçme konusunda detaylı bir anlatım yapacağım Meslek Seçme Rehberi yazı serisi yetişmedi. Bu konuda yardımcı olamayacağım sanırım.
Ama iyi bir tercih için yapmak için bu konuya da değinmek gerek. Aşağıdaki bağlantı ile bu yazıyı okuyabilirsiniz.
Artan Kontenjanlar ve Sıralamaların Gerilemesi
Biliyorsunuz her sene kontenjan artışları yaşanır. Sitemizde bu konuda bilgilendirmeler yapıyoruz. Bu tür haberleri ve bilgilendirmeleri Eğitim Haberleri kategorisinde yapıyoruz. takip etmeni öneririm.
Bu kategoride yayınladığım son iki haberi aşağıya ekliyorum:
Aşağıda artan kontenjanlar, sıralamalar nasıl ilerler bu konu hakkında bilgilendirmeler yaptığım yazı var.
Hangi Sırlama Aralığını Yazmalıyım
Tercihlerde hangi sıralama aralığından başlamalı ve nerelere kadar geriletmeli bu çok önemli. Açıkta kalmamanız için bu konuya dikkat etmeniz lazım. Aşağıda bu konuda detaylı bilgi verdiğim yazı mevcut.
Puana Göre Mi Sıralamaya Göre Mi Tercih Yapılır
Bu konu ile bağlantılı olarak puana göre mi başarı sıralamasına göre mi tercih yapmalıyım sorusu sık sık geliyor. Her sene için aynı cevap geçerli ama yine de öğrenci arkadaşlar yanılgıya düşebiliyor. Buna da değineyim burada.
Tabii ki sıralamaya göre. Konu hakkında detaylı açıklama isteyen, sebebini merak eden arkadaşlar için detaylı açıklama yaptım:
Kabaca Tercih Listesi Yapma
Yukarıdaki her işlemi dikkate aldıktan sonra kendinize bir tercih listesi yapın. Kaç üniversite istiyorsanız yazın buna. İlk beş veya daha az tercihiniz; hedeflediğiniz, çok istediğiniz bölüm olsun. Sonrasını yukarıdaki yazıda bahsettiğim aralıkta olsun.
Bu liste kabaca olmalı. Kabaca olan bu listede 30 veya 40 bile bölüm olabilir. Bunları bir sonraki adımda eleyeceğiz.
Bu adımda size rehber olacak yazımız aşağıda:
Tam Anlamıyla Tercih Listesi Hazırlama
Artık yukarıda yaptığımız kabaca olan listeyi eleme vakti geldi. Tam anlamıyla bitirmeliyiz işi artık.
ÖSYM, adaylara tercih için 24 hak veriyor. Kabaca listemizden 24 bölüm kalana kadar eleyeceğiz. Zaten 24’ten az bölüm varsa kabaca listemizde sorun yok ama 24’ten fazlaysa aşağıdaki bağlantıdan ilgili yazımızı okuyun:
Tercih Listemizi AİS ÖSYM’ye Girme
Bu konu belkide en önemli olanı. Burada yanlışlık yaparsak: boom!
Hiç bilmeyenler ve yardım edecek çevresinde biri olamayanlar için resimli şekilde bir anlatım yaptım. Aşağıdaki yazıdan okuyabilirsiniz: