YKS Çalışmaya Nasıl Başlanır [Deneme Hediye]
YKS çalışmaya nasıl başlanır? Temeli olmayanlar YKS’ye nasıl hazırlanmalı? YKS ye nasıl çalışılır? 11. sınıfta YKS’ye nasıl çalışmalı? AYT çalışmaya ne zaman başlanmalı? Çok kapsamlı ve detaylı bir yazı serisi olacak. Size çok güzel taktikler vereceğiz!
Yazımız YKS çalışmaya yeni başlayanlar içindir! Tam olarak 2025 tayfa için diyebilirim. Fakat sınava hazırlanan veya mezuna kalmak isteyenler için de faydalı olacaktır.
Ayrıca bir de size hediyemiz var!
Bu yazımızı okuyanlara özel olarak TYT Türkçe Denemesi veriyoruz.
Soru-cevap sitemizden denemeyi alabilirsin.
İçindekiler
YKS Çalışmaya Nasıl Başlanır
Şimdi şöyle başlayalım. Bir öğrenci düşünelim ve onun üzerinden gidelim. Öğrencimiz 10. sınıfı bitirdi. Şimdi 11. sınıfa geçiyor. İyi bir bölüm kazanmak istiyor. Tabii ki hemen çalışmaya başlamalı bunun için. Ama aklında bir soru “YKS Çalışmaya Nasıl Başlanır” Ne yapacak bu çocuk?
“ÖN” YKS Çalışma Programı Hazırlama
Planlamanız daha uzun vadeyi kapsamalı. Yani sınava kadar olan 2 yılı kapsayacak. Ama detaylı olmayacak. Örneğin 12 Mayıs 2024 – 2. derece denklemler bitecek gibi değil. Daha yüzeysel olacak. Bu yüzden ÖN çalışma programı diyorum. İleride örneklerle de anlatacağım.
YKS Çalışma Yönergemiz bitince aşağıdaki soruların yanıtı belli olmuş olacak:
- Yaz tatilinde YKS’ye nasıl çalışmalıyım?
- Okul başlayınca YKS hazırlık için ne yapacağım?
- AYT çalışmaya ne zaman başlanmalı?
- Sene içerisinde TYT ve AYT de nereye geleceğim?
- Hangi YKS Konuları bu sene bitecek?
- Hangi kitapları kullanmalıyım?
- Kaç tane kitap bitirmeliyim?
Bu soruların her birini açıklayacağım yazıda. Siz de önünüze şimdi bir kağıt alın. Ben anlattıkça siz de ne yapacağınızı not edin deftere!
Şimdi öğrencimiz önünde dedik bir yaz tatili var. Yaz tatilinde YKS’ye nasıl çalışmalı sorusu ile başlayalım.
Yaz Tatilinde YKS’ye Nasıl Çalışılır
Öğrencimiz 10. sınıfı bitirmişti. Şimdi yaz tatilinde YKS’ye nasıl çalışmalı? Yaz tatilinde önceki yılları tekrar etmekte fayda var. Yani bu da TYT tekrarı oluyor.
İsterseniz yeni kaynaklar almadan önceden aldığınız 9 ve 10. sınıf kitapları varsa onları çözün. İsterseniz kazanım testlerini çözün. Ama benim önerim sizin müfredatınıza uygun bir TYT Kitabı almanızdır.
Şimdi TYT Soru bankası mevcut elimizde. Ve çalışmaya başlıyoruz. Çalışma süreci artık size kalmış. İster youtube videoları ister özel ders size kalmış. Önemli olan bir plana uygun ilerlemek.
Konuyla İlgili Yazı Önerisi:Dershaneye Gitmeden Evde Nasıl Çalışılır?
Şimdi şu şekilde ilerliyoruz. İlk konuyu çalışıyoruz. Sonra konu ile alakalı soruları çözüyoruz. Elimizdeki tüm kaynakları çözmeyeceğiz! Lütfen dikkat! Kaynakları basamak tekrar sistemi (BTS) ye göre çözeceğiz. Başka hiçbir yerde olamayan bu sistem sadece Öğrenci Kozu’nda var. Nasıl Tekrar Yapılır yazısına tıklayarak BTS yi öğrenebilirsin.
TYT Nasıl Çalışılır
TYT nasıl çalışılır? Bizim öğrencimizin TYT konuları şöyle bitiriyor:
- TYT Konusunu kaynaklarından öğreniyor
- Konu ile ilgili çözümlü örneklere bakıyor ve pratik yapıyor
- Elindeki kaynakların bir kısmını çözüyor, birazını tekrar için ayırıyor
- Tekrar için bir önceki konunun sorularından çözüyor (BTS’ye Göre)
- Çalışma Süresi ve çözdüğü soruları Öğrenci Kozu Mobil Uygulamasına kaydediyor.
Son basamak size reklam gibi geliyor ama değil. Planlı olmak önemli. İsterseniz bir ajandaya kaydedin far etmez ama ne yaptığınızı bilin.
Arkadaşlar! Hızlı olmak önemli değil. 2 ayda bitireceğim diye yalapşap (sözlük) öğrenmeyin konuyu. Öğrendiğinizi hissedin. O konudan gelen soruların %70-80 i yapılabilir olmalı. Ve bu oran sınava yakın zamana doğru %90 a çıkacaktır. Denemeler ile falan da pratiğiniz gelişir. Yani ilk etapta bütün TYT sorularını yapacaksın diye bir şey yok.
Şimdi yaz tatilinde bu şekilde tüm yaz boyunca bu sistemle TYT çalışıyoruz. Ve sonra okul açılınca YKS ye nasıl çalışacağız?
AYT ye Ne Zaman Başlanmalı
YKS Çalışmaya Nasıl Başlanır yazımızın önemli bir noktasına geldik. Öğrencimiz 11. sınıfa başladı. Sizi bilmem ama bizim öğrencimiz Yaz Tatilinde geçmiş yıllarda gördüğü konuları halletti. Yani TYT’de belli bir yerlere geldi. Belli başlı konuları halletti.
Siz çalışmamış ve gezmiş olabilirsiniz. Sorun yok. Bizim öğrencimiz bitirmediği TYT konularına çalışırken siz de sıfırdan başlayacaksınız.
Başlıyoruz bakalım. 11. sınıfta YKS’ye nasıl çalışmalıyız? Okula gidiyoruz. Okuldaki dersler de çok önemli. AYT’nin önemli konuları 11. sınıfta! Okul varken yani hafta için bir günümüz nasıl olmalı:
- Sabah kalktık, okula gittik ve dersleri dikkatlice dinledik. Cornell Metoduna göre not aldık.
- Eve gelip kısa bir ara verdikten sonra varsa ödevlerimizi yapıyoruz.
- Okulda anlatılan konuları tekrar ediyoruz. Cornell metoduna göre aldığımız notları okuyoruz.
- Öğrendiğimiz AYT konu ile ilgili soruları BTS ye göre çözüyoruz. Gerekirse ek kaynaklardan tekrar konuyu öğreniyoruz.
- AYT’yi hallettikten sonra TYT çalışıyoruz.
- Çalışma verilerimizi (soru sayısı, çalışma süresi vb.) kaydediyoruz.
Arkadaşlar şimdi şu soru aklınıza gelebilir neden TYT’ye bu kadar az zaman harcıyoruz? Çünkü AYT daha önemli. Etkisi daha fazla. Ve ayrıca dersi derste öğrenmek lazım. Özellikle sayısal öğrencileri bilhassa önem versin. Kimya, biyoloji ve FİZİK konuları ağır. Derste dikkatli dinleyip bol pratik yapmalısınız.
Şöyle bir tempo da izlenebilir. Hafta içi AYT konuları çalışıp yani 11. sınıf konularını halledip hafta sonu da TYT çalışabilirsiniz.
Şimdi 11. sınıfı da bitirdik. 12 ile 11 sınıf arasındaki yaz tatilinde nasıl çalışmamız gerek. Onu da bir sonraki yazımızda bahsedeceğiz. YKS Çalışmaya Nasıl Başlanır serisinin 2. kısmı için takipte kalın!
Ayrıca YKS Çalışmaya Nasıl Başlanır yazımızın hediyesi olan deneme sınavı için de bize instagramdan mesaj atmayı unutmayın!