5 Maddede Günlük Plan Hazırlamak
Merhaba! Bu rehberlik yazısında sizlere en iyi şekilde günlük plan yapmayı 5 madde ile açıklayacağım. Kısa ve hoş bir yazı olacak haydi devam edelim.
Öncelikle bu yazı özellikle kimler için bahsedelim.
“Hiçbir şey için zamanım yok”, “Yapmam gereken bir ton iş var.”, “Bunalmış durumdayım.“
Gibi cümleler kuranlar kesinlikle bu yazıyı okumalıdır!
İçindekiler
Günlük Plan Hazırlamanın 5 Taktiği
Eğer bu cümleler size bir yerden tanıdık geliyorsa, büyük ihtimalle zamanınızı planlama konusunda sıkıntı yaşıyorsunuzdur. Ancak üzülmeyin, bu süreç yalnızca sizin yaşadığınız bir durum değil. Özellikle 21.yüzyılın en büyük sorunlarından biri olarak gösterilen hiçbir şeye yetişememe ve gününüzü planlayamama halini küçük ipuçlarıyla daha düzenli bir biçime oturabilirsiniz.
İlk Adım: Plan Taslağı
Yapacağınız şey bir proje veya ev alışverişi olabilir. Bir işe başlamadan önce küçükte olsa bir planlama yapmak süreci hızlandırmakla kalmaz, süreç içerisinde sizi rahatlatır. Şimdi ilk ne yapmanız gerektiğinden bahsedelim. Önce yapılaması gerekenleri küçük maddeler halinde yazın. Bu hem programı hazırlarken sana ipucu verecek. Hem de hangi göreve ne kadar vakit ayırmamız gerektiğiyle ilgili rehber olacaktır bize.
2) Görevleri Gruplandırın
Gün içerisinde tabii ki birden fazla yapman gereken iş olacaktır. Bu işleri sınıflandırmak size kolaylık sağlar. Demek istediğim birbiriyle bağlantılı görevleri gruplamak, farklı tür görevler, aktiviteler arasında geçiş yaparken harcanılan zaman ve enerji konusunda yararı olur. Yani bizim bir çok yönden tasarruf etmemize imkan sağlar.
Örnek vermek gerekirse bahçe işleri ile masabaşı işlerini ayrı ayrı gruplandırın. Ve hangi gruptan işe başlayacağınızı planlayın. Bir masa başı iş bir bahçe işi yapmayın. Enerjinizi azaltır. Anlatmak istediğim bu kadar basit. Belki de farkında olmadan bile uygularsınız.
1 Gün 24 Saat Değildir
Sabah uyandığında, güne merhaba dedikten sonra yapılması gereken duyulan birçok iş varmış gibi gelir bize, böyle hissederiz. Hatta bazen nereden başlamamız gerektiğini bile karar veremediğimiz durumlar olur. Bu gibi durumlar olduğunda çalışacağınız süreyi minik aralıklara bölmek çok çok faydalı olur. Bu aralıklarda kendini oyalamadan yapacağın işe daha iyi odaklanabilirsin. Bununla birlikte gününüzün geri kalanında daha planlı hareket edebilmenize imkan verir.
Yani 1 günü 24 saat olarak düşünme. Sen gününü kendin dilimlere böl!
Yenilenme İçin Belirli Aralıklar Seçin
Önemli noktalardan birine geldik. Bir görevi yerine getirirken sürekli odaklanmış şekilde çalışmak, bilincinde olmasak bile vücut için çok fazla yorucu olabilir. Buna yönelik çözüm üretmek de veriminizi artırır. Enerji toplamakla birlikte bir sonraki iş için de daha motive olmuş şekilde başlamak çok önemli. Bunun için belirlediğiniz çalışma aralıklarında, örneğin her 25 dakika veya 40 dakikalık çalışma diliminden sonra vereceğiniz ufacık molalar sıradaki göreviniz için daha üretken çalışmanızı katkıda bulunacaktır.
Yapılmayacak Listen Hazır Mı
Biraz değişik bir madde değil mi? Yapılması gereken işlerin dışında kalan işler otomatik olarak bizim için yapılmayacaklar listesini oluşturuyor.
Doğrusunu söylemek gerekirse neyi isteyip neyi istemediğine karar vermek verimi artırmanın en iyi yolu. Bunu gerçekleştirmek için ise en iyi yol YAPILMAYACAKLAR listesi hazırlamaktan geçer. Hazırladığımız yapılacaklar listemizin yanında bir de yapılmayacaklar listesi hazırlamak gerek. Bu liste sayesinde istemediğimiz ve vakit kaybı görevlerle vakit harcamamıza engel olur. Ayrıca kendinizi meşgul etmekten de böylece kaçınmış oluruz. Bu yapılmayacaklar listesi ile hoşunuza gitmeyen ve kendiniz için zararlı olduğunu düşündüğünüz alışkanlıkları da sınırlandırmış olursunuz. Hatta kötü olduğunu düşündüğünüz bir çok alışkanlığı da bırakmış olursunuz.
5 Maddede Günlük Plan Hazırlamak yazımızın sonuna geldik. Yorumlarınızı bekliyorum. Ayrıca bu yazıyı aşağıdaki paylaşma butonları ile arkadaşlarınıza da gönderin!
Ayrıca sizin için hazırladığımız haftalık planner (weekly planner) da şu linkte: http://ogrencikozu.com/etiket/haftalik-planlayici/