Çocuk Gelişiminde Masalların Önemi Nedir

Yazımızda masallardan, çocuk gelişimine ve karakterine etkisi üzerine bir söyleşide bulunacağız. Bu yazıyı geleceğin anne, babaları ve çocuk gelişimine yönelik meslek seçimi yapan arkadaşlarımız için özellikle kaleme aldık. Öğrenci kozu olarak toplum değerleri ve siz ziyaretçilerimizi her anlamda geliştirmek bizim için çok önemli. Umarım sizin için de keyifli ve güzel bir yazı olur.

Ayrıca yazımızın sonunda da size çok önemli bir bilgi vereceğiz 🙂


Masal Nedir

Öncelikle masal nedir bunu kısaca anlatalım. YKS, LGS gibi sınavlara hazırlanan arkadaşlarımız için de bu tanımlama önemlidir. Anonim halk edebiyatı ürünü olan masal, kahramanları arasında olağanüstü şahısların olabildiği, yer ve zaman ögesinin ise daima belirsiz olduğu bir anlatı türüdür. (Kaynak)


3 Maddede Masalların Çocuk Gelişimine Etkisi

Masalı tanımladıktan ve edebi yönlerinden kısaca bahsettikten sonra artık asıl konumuza geçebiliriz. Çocuk Gelişiminde Masalların Önemi Nedir sorusunu 3 alt başlıkta özetlemeye çalışacağım size.

Masalın Hayal Gücü ve Zekaya Etkisi

Masallar bir varmış bir yokmuş diye başlar ve olağanüstü kahraman ve yerler ile olaylar örgüsü başlar. Tüm bu anlatım sırasında çocuklar yaşanan olayı anlamaya çalışırken bir yandan zihin jimnastiği yaparken diğer taraftan da olayları zihinlerinde hayal etmeye başlarlar. Bu süreçte de hayal güçleri artar. Beyinlerinin sınırları artar. Kendilerini keşfetme isteği uyandırır. Masalın bu zihin gelişimi ve hayal gücü yararı, ergenlik sonrasında da özgün, olaylara farklı açılardan bakabilen ve daha zeki bireyler oluşturmuş olur.

Daha İyi İnsan Olması İçin Masal

Çocukların daha iyi düşünen, iyilik bilinci ile yaşayan bireyler olması şüphesiz toplumumuz için en faydalı şey olacaktır. İyi bir gelecek için iyi çocuklar yetiştirmek her kültürün daimi temel misyonudur. Bu amaç doğrultusunda da ortaya masallar çıkmaktadır.

Masallar da her daim iyilik ile kötülüğün, hoşgörü ile bağnazlığın, duyarlılık ile bencilliğin savaşı vardır. Her zaman da iyilik kazanır. Bundan dolayı çocuklar çok küçük yaşlarda iyi olmanın ne kadar güzel olduğunu. Her daim iyiliğin kazanacağını öğrenir. Kötülük ve tüm kötü alışkanlıklar da çocuk tarafından kötü algılanır. Bir çok önemli makalede de masalların bu özelliği vurgulanmaktadır.

Masallar ile Lider Bireyler Yetişir

İddialı bir başlık gibi mi geldi? Kesinlikle hayır. Sizlerin de hatırlayacağı üzere masallardaki kahramanlar her zaman iyi özelliklere sahiptir. Yardımseverdir, örnektir, masal halkı tarafından sevilen ve güvenilen kişidir. Olay örgüsünün lideridir bu özelliklere sahip kişi. Çocuklar da bu özelliklere sahip olmaya özenir. Kendini masal kahramanlarının yerine koyar.

Masal kahramanları gibi liderlik vasıflarına sahip olmak isterler. Onların sahip olduğu özellikleri benimserler. Kazanan tarafın iyilik olduğunu görürler ve gelecekteki karakterleri de daha çocukluktan buna yönelik gelişir.

Tarih boyunca hem kendi kültürümüzde hem de her toplumun temelinde masal yer almasının başlıca sebepleri bu bahsettiğimiz üç başlıkta yer almaktadır. Şimdi çok güzel bir bilgi vereceğiz size!


En Güzel Çocuk Masalları

Yazımızın en iyi bölümünü en sona sakladık. Tüm bu bahsettiğimiz maddeleri çocuğunuza işleyecek ve gelişimine katkı sağlayacak hikayeleri sunan masal önerisinde bulunacağız size. Bu güzel kısa masallar için linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. Verdiğimiz linkten detayına ulaşabileceğiniz masalları aşağıda listeledik:

  • Bebek Arabanın Masalı
  • Aslan ve Sincap Masalı
  • Küçük Zürafanın Masalı
  • Maymun Arkadaşların Masalı
  • Sivrisinek ve Aslan Masalı

Aklına Takılan Bir Soru Var Mı

Yorum yapmak yerine Soru-Cevap bölümünden bize yazarsan daha hızlı cevap veririz.

SORU-CEVAP BÖLÜMÜ

yorum Yap