Dershaneye Gitmeden Evde Nasıl Çalışılır

Dershaneye Gitmeden Evde Nasıl Çalışılır? Evde üniversiteye nasıl hazırlanılır Dershaneye gitmeden derece yapılır mı? Dershane mi evde çalışmak mı? Dershaneye gitmiyorum nasıl çalışmalıyım? Dershaneye gitmeyenler için ders çalışma programı yazımızda.

Dershaneye Gitmeden Evde Ders Çalışma Rehberi

Sitemizin yüzlerce güzel ve kendine özgü içeriği var. Bu yazıyı okuduktan sonra sitemiz keyfinizce dolaşın!

Kurs Olmadan Evde Yapılır Mı? YES

Dershane bize her ders için hoca mı veriyor? O zaman Youtube’daki ücretsiz ders anlatımlarından veya ücretli hocalardan kendimize en yakın bulduklarımızı Ev Dershanesi’nin hocası olarak atıyoruz.

İlk Olarak Bazı Ayarlamaları Yapalım

Gelgelim dershanemizi kurmaya… Her dersimize 1 asil hoca, 1 de konuyu ondan anlayamazsak diye 1 yedek hoca kullanacağız. Hocaları kendimiz seçtiğimiz için seviyeleri bize uygun olacak haliyle. En sevdiğim şeyde anlamadığımız yerde başa sarabiliyor, bildiğimiz yeri hızla geçebiliyoruz. İstersek hızlı istersek yavaş anlattırıyoruz. Bize asla kızamaz bağıramaz ve göremez. Karşısında rahat davranabiliriz. Bunlar iyi bir şey mi orasını sonra konuşmalıyız bence.

Tek Kişilik Büyük Sınıf

Videolarda da soru çözüm var. Soru yazılınca videoyu durdurup soruyu kendimiz çözmeye çalışıyoruz. Biz daha soruyu anlamamışken “Hocam 3 mü?” diye atlayan o uyuzlar yok sınıfta. Rahat ol! Dershane bize düzen mi getiriyor? Bilinçli bir öğrenci kendi düzenini kendisi de pekala oluşturabilir. Haksız mıyım arkadaşım? Başında çocuk gibi adam bekletmeye gerek yoktur. Ders çalışmak zorla olacak iş değil zaten. Zorla güzellik olmaz diye bilmem kaç yıl önce birileri demiş zaten.

Dershanemizin Saatlerini Ayarlıyoruz

Şimdi gelin dershane saatlerimiz ayarlayalım. Günü üçe bölüyoruz “bro”: Sabah-Öğlen ve Akşam. Sabah saatleri bizim ders DİNLEME saatlerimiz. Tıpkı dershanede verdikleri gibi haftalık ders planımızı yapıp o gün hangi dersten konu dinleyeceğini belirleyerek planlı ilerlersek daha güzel olur. 2 saat Mat, 2 saat Türkçe, 1 saat Coğrafya mesela.

2019 TYT Çalışma Programı PDF

TYT Çalışma Programı PDF İndir

İşin püf noktası: Kendini daha eksik hissettiğin dersin saat sayısını diğerlerinden yüksek tutmak ve 5 saat dersi asla aşmamak. Dershanede 1 ders 40-50dk’dır. Sonra teneffüs vardır, sonra hoca kaldığı yerden devam eder. Zil çalmaya yakın konu anlatmayı bırakır ve geldiği yere kadar ödev verir. Dershanede durum böyle. Şimdi sende şunu yap:

Dershane Sahibi Olarak Ders Sürelerini Ayarla

Zilin çaldığı yerde sen de videoyu bırak. Kaldığın yeri not çünkü sana kaldığın yeri hatırlatacak inek bir öğrenci yok sınıfta. Galiba en büyük sıkıntıda bu: Her işi kendin yapacaksın. Şimdi laf açılınca o deveye bilmem ne sormuşlar falan faslını geçiyorum.

Ha unutmadan kendine ödev vermeyi de unutma. O gün öğrendiğin yerden akşama 20 soru idealdir. Basit geldiyse 30-40’a da çıkabilirsin. Konuları sırayla gitmen gerektiğini unutma lütfen. Sırayı belirlemeyi şimdi anlatıyorum…

Güncel YKS (TYT-AYT) Konuları

Dershane bize kitap, konu anlatımı, soru mu veriyor? Her yer kitap, her yer soru zaten, “Seç beyen al ablaa”. dfskdjfskf

Bununla birlikte: Her derse hoca atadığın gibi, bu derslere 1 (bir) tane de konu anlatımlı kitap atamalısın. Sen hiç okulda filan gördün mü bir dersin aynı anda 4-5 kitaptan işlendiğini? Hepsine yetemez bir insan. İşte burada bu konu ile ilgili çok iyi bir atasözümüz var: Bir koltuğa iki karpuz sığmaz. Bide kurtlu tilkili bi söz vardı da onu hatırlayamadım. Çok fazla konu anlatımlı kitap kullanırsan insanın kafası karışır! Bir kitapta eksik veya yetersiz olan bölüm için tabi ki başka kitaplara bak ona sözüm yok.

Dershanen İçin Kitap Seç

Hangi kitaplar dersen o iş biraz deneyim işi. Dışarıdan yardım al. Arkadaşın olur, eski öğretmenlerin olur sen bilirsin işini. Ama alırken şunu aklından çıkarma: En önemli şey seviyesinin sana uyması. Matematiğin çok kötüyken gidip derece grubu kitabı almamalısın. Ya da zaten 40’ta 20-25 yaparken Antremanlarla Matematik almak saçma olur.

YKS için Kitap Önerileri ve İncelemeleri

Ha, mesela “Öğretmenin notları” ya da “Planlı Föy” tarzı şeyler de var. Sadece seviyene uyması değil, gözüne hoş görünmesi, dilinin sana hitap etmesi de çok önemli. Bir blogda “Ço iyi kitap aabiiee” demiştir ama içine bakınca “Bu mu?!” dersin. (Malum, kitap tanıtanların kimisi tanıttığı kitabın kapağını açmamış bile olabiliyor.) En iyisi dediğim gibi güvenilir arkadaşlara, satış sitelerindeki kullanıcı yorumlarına başvurmak. Bağımsız hocalara da sorabilirsin. (Kendi kitap çıkaran insanın tutup başka kitabı almanı önermesini beklememeliyiz.)

Başlangıç için 1 tane de soru bankası yeterlidir. Bittikçe yenisini alırsın. Evet, soru çözmek iyidir ama hepsini bugün alınca hepsini bugün çözmeyeceksin nasılsa. Konuyu daha ilk dinler dinlemez de tüm kitaplardan bitirmek saçma. Çünkü tekrar yapmaya vakit kalmıyor o zaman. Sonra denemede “Ya ben bu konuda çok iyiydim, tüm soruları çözebilmiştim. Denemede yapamadım.” oluyor. Bu konuyla ilgli kendi tekrar sistemim olan BTS den yazısını mutlaka okuyun:

Basamak Tekrar Sistemi (BTS) Nasıl Yapılır? 

Üstteki bağlantı ile yazıyı okuyun. Müzik grubu değil 🤣 tekrar sistemi!

Son Rötuşlar…

Plana geri dönüyoruz. Sabah derslerimizi dinledik tıpkı dershanede olacağı gibi. Öğlene geldik. İşin varsa öğlen senin. Canın ne isterse yap: Gez,toz. Ha işin yoksa o zaman niye ödevini akşama bırakıyorsun ki? Yap şimdiden, akşamın rahat edersin. Hatta bi film falan patlat.

Gezip tozduğunu varsayarak akşamı ettiğimiz varsayıyorum ve yazıyorum: Şimdi ödev ve tekrar vakti. Dinlediğin konuları bir kez de atadığımız konu anlatımlı kitaptan okuyoruz. Notlarımızı çıkarıyoruz. Notları illa deftere tatlışlı tatlışlı çıkarmanıza gerek yok. Hani o instagram hesapları var. Anladın sen…

Kitabın sağına soluna yazabilir, bir sayfaya karalayıp sayfayı kitabın arasına sıkıştırabilir ya da post-it kullanabilirsin. Alt çizme işini ise abartmamak lazım. Tek kelime, hadi bilemedin cümle çizilir de komple paragraf çizilmez be kardeşim! Paragrafı çizmen lazım gibi hissediyorsan o paragrafı oku ve 1 cümleyle kendin özetleyip yaz. İleriki zamanlarda tekrar ederken baştan baştan kocaman paragraflar okumak zorunda kalma. İnternetteki ders özetleri-notları evet detay yakalamak için iyi fakat konuyu kendin çalışırken başkalarının notunu kullanmamalısın! Sakın bak! Konu o özetler kadar olsa, o kadar koca kitabı yazmazdı kimse. Tekrarı da yaptık o zaman. Şimdi ödevimizi yapıyoruz. Ödevlerini sakın son dakikaya bırakma. Erteleme yani, o gün hallet her işi. Hele o buçuk olsun, çeyrek olsun muhabbetini açtırma bana. İllaki tam satlerde başlayacaksın diye bir şey yok. 19.43 başlayınca günah olmaz.

Şunları da Yaptın Mı Bitti

Haftasonu oldu. Genel tekrarını yapıyorsun. Bu şu demek: Notlarına ve çözülmüş sorularına bir göz gezdiriyorsun. Tekrarları nasıl yapıyoruz çocuklaar: en baştan komple okumuyoruuuz, göz gezdirerek hatırlamaya çalışıyoruz. Bunu hepimiz duyduk. Aynen böyle yap.
Hafta boyu neler yaptık tart şimdi. Hafta içi uğraşılıp çözülememiş soruları tekrar aç ve dene. Arkadaşlarına sor veya şurada bahsettiğim soru çözüm uygulamalarından birini kullanarak sor birilerine.
Her gün dershane olmadığı gibi her gün ev dershanesi de olmak zorunda değil. Özellikle bu başlardaki alışma sürecinde, konu sayısı ve soru sayısı az olacağından 1 günü komple tatil ilan edebilirsin. Bu ufak sürprizler (yazılışına dikkat et) motive eder sizi. Ama sınav yaklaştıkça bu durumu değiştir. O günlere deneme koy. Denemelere abanmak için şu an çok erken. Belki ne kadar hatırladığını görmek için 1 tane çözebilirsin. Sonrası komple konu dinleme, konu okuma, konu anlama ve soru çözüp-yapamayıp-başa dönmekten ibaret.
Beğendiyseniz beğen butonuna basmayı ve yorum yapmayı unutmayın. Son yıllarda en çok kullanılan cümlede bu olmalı. Şaka bi tarafa paylaşmayı unutmayın.

Ücretsiz Rehberlik Almak İster Misin

Soru-Cevap Bölümü Açıldı! Tüm sorulara cevap veriyoruz.

TIKLA ve Üye Ol

Yorumları Göster (7)