Enflasyon Problemleri Nasıl Çözülür
Enflasyon Problemleri Nasıl Çözülür? Enflasyon Soruları Nasıl Yapılır? Enflasyon ile ilgili Çözümlü sorular. Enflasyon Problemleri Konu anlatımı yazımızda var. Çok basit şekilde enflasyon nedir öğrenebilirsiniz.
İçindekiler
Enflasyon Nedir?
Enflasyon, fiyatların genel düzeyinin sürekli artışı olarak tarif edilir. Genel itibariyle paranın değersizleşmesi, pahalılık , çok miktarda para ile az ürün alınabilmesi gibi sonuçlar doğurur. Pahalılık kavramıyla enflasyonun birlikte anılmasının temel sebebi, aynı ürünün, paradaki değer kaybı nedeniyle daha çok ödenerek alınmasından kaynaklanmaktadır.
Enflasyon Soruları Nasıl Çözülür?
Lise düzeyinde enflasyon problemlerinde enflasyon etkisi üzerinde durulur.
Örneğin ; %10 enflasyon olan bir ülkede sene başı 100 TL olan bir ürünün yıl sonundaki fiyatının sorulması gibi.
Bu tip problemlerde daha önce bahsettiğimiz gibi enflasyonun pahalılık olarak ortaya çıkan sonucu nedeniyle ürünün fiyatı sene sonunda enflasyon oranı kadar artırılarak yeni fiyatı bulunur. Yani sene başı 100 TL olan ürünün sene sonu enflasyon sebebiyle fiyatı % 10 artarak 11 O TL olur.
Şimdi bir soru üzerinde hatta en çok gelen soru tipini çözerek konuyu pekiştirelim ve siz de daha iyi anlayın.
Enflasyon Problemi ile ilgili Çözümlü Soru
%20 enflasyon olan bir ülkede memur maaşına %8 zam yapılırsa memurun alım gücü nasıl değişir?
Sorumuzun çözümüne gelirsek:
Memurun alım gücünün değişmemesi için en azından enflasyon oranı kadar maaşına zam yapılması gerekir. Soruyu orantı yardımıyla çözelim. Memur sene başı 100 TL olan bir ürünü alabiliyor olsun. Ürünün sene sonu fiyatı nedeniyle %20 artıp 120 TL olacakken, memurun maaşı %8 zam aldığından 108 TL’ye yükselecektir. Dikkat edilirse memur sene başı ürünü alabilirken sene sonu aynı ürüne parası yetmeyecektir. Şimdi alım gücündeki azalmayı bulalım. Memurun alım gücündeki değişim enflasyon oranı kadar; zamlı alması gereken maaşı üzerinden düşünülür. Memur 120 TL alması gerekirken 108 TL aldığından alım gücü 12 TL azalmıştır. Bu azalma (12/120) · 100 = %10 olur.
Yukarıda kavramsal olarak anlattığı mızı pratik bir formüle dönüştürelim şimdi. Alım gücündeki artış ve azalış yüzdesi için:
[(Zam +100 )/(Enflasyon + 100) – 1 ] · 100
Sonuç (+) ise alım gücü artar, (- ) ise azalır .
Örnek olarak bahsettiğimiz soru bu yolla da çözülürse aynı sonuca ulaşılır.
Enflasyon Problemleri Nasıl Çözülür – Son Nokta
Çokça gelen bir soru değil fakat bilinmesinde fayda var. Her şeyden öte herkesin bilmesi
gereken ekonomik bir bilgidir. Haberlerde sıkça gündeme gelen bir tanımı da böylelikle açıkladık.
Yazıyı hazırlarken Apotemi yayınlarının Problemler kitabı kaynak alınmıştır.