Evde Çalışarak Sınavlarda Derece Yapmanın Püf Noktaları!
Sınavlarda yüksek performans sağlamak için öğrenciler çeşitli çalışma yöntemleri deniyor. Evde çalışmayla veya dershaneye giderek yapılan çalışmaların sınav başarısına olan etkisini karşılaştırıyorlar. Öğrenciler hangi çalışma şeklinin onlar için daha iyi olacağını anlamaya çalışıyor. Bana soracak olursanız her öğrencinin öğrenme şekli farklı olduğundan dolayı, evde yapılan çalışmaların özelleştirilmeye müsait ve bireysel ihtiyaçlara göre uyarlanabilir olmasından kaynaklı evde yapılan çalışmalardan kazanılacak verimliliğin daha iyi olacağını düşünüyorum. Ancak evde çalışmak da tek başına sınav başarısını belirleyici bir faktör olmaz. Öğrencinin motivasyonu, sınav stresiyle başa çıkma becerisi, düzenli ve sağlıklı bir yaşam tarzı, ev ortamının çalışmaya müsaitliği gibi pek çok faktör de sınav performansını etkileyebilir.
Evde çalışarak sınava hazırlanacak öğrenciler mutlaka hangi çalışma stratejisinden nasıl verim aldığını değerlendirerek o doğrultuda çalışma programlarına yön vermelidirler. Ayrıca her evde çalışan öğrenci kendini daha iyi test edebilmesi açısından en az bir eğitim kurumunun deneme sınavlarına üye olmalıdır.
Ev çalışmalarında verimliliğinizin artması için uygulamanız ve dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Hazırsanız Evde Çalışarak Sınavlarda Derece Yapmanın Püf Noktalarına hep birlikte bakalım.
İçindekiler
Çalışma Ortamını Düzenleme
Hedefine çalışma masanı düzenlemekle başlayabilirsin, çalışma masan hareket ettirilebilirse masanı pencere önüne ışığı bol alacak bir bölgeye yerleştirebilirsin. Çalışma masanın bir köşesine veya odanın duvarına hedefindeki meslek, gitmek istediğin üniversitenin veya hayalini kurduğun şeyin resmini koyabilirsin. Bu çalışma masana biraz daha canlılık ve dinamiklilik katacaktır. Etkili bir çalışma ortamı oluşturmak için oldukça önemlidir. Temiz, düzenli ve kişisel motivasyonu artırabilecek bir şekilde düzenlenmiş bir ortam, her zaman üretkenliği arttırır.
Yapılacaklar Listesi
Başarının büyük bir kısmı disiplindir. Bunun farkında olarak her güne, yapılacaklar listesiyle başlamak gerekir. Çok abartılı bir listeden bahsetmiyorum tabiî ki fakat o gün neler yapmanız gerektiğini 5 veya 6 madde şeklinde yazarsanız hem hedeflerinizi ve yapılacak işlerinizi belirlemiş olacaksınız hem de odaklanmayı ve ilerlemeyi kolaylaştıracaksınızdır.
Öğrenme Teknikleri
İnsan en çok başkasına öğrettiği şeyleri hatırlar ve pekiştirir prensibinden yola çıkarak öğrenme sürecinde öğrendiğiniz bilgiyi başkasına anlatmanız veya karşınızda biri varmış gibi anlatmanız konu içerisinde anlamadığınız kısımların ortaya çıkmasını sağlar. Böylece anlamadığınız kısımların üstünde durarak daha iyi kavrayabilirsiniz. Bilgiyi öğretme psikolojisiyle kavramak, öğrenilen konuları daha derinlemesine anlamayı sağlar.
Pomodoro Tekniği
Pomodoro Tekniğini aranızda bilmeyen yoktur diye düşünüyorum. Belirli zaman dilimlerinde odaklanmayı sağlayarak verimliliği arttırmaya çalışan bir tekniktir. 25 dakika çalışma ve 5 dakika mola verme döngüsüyle çalışma süresini yönetmek ve konsantrasyonu artırmak amaçlanır.
Multitasking (Çoklu Görev Yapma)
Birden fazla işe odaklanmak yerine, tek bir işe odaklanmak yani aynı anda bir çok farklı konuda ders çalışmak yerine tek bir konuya odaklanmak ve odaklanmayı kaybetmemek daha etkili olacaktır. Multitasking yapmak yerine öncelik verme ve işleri sırayla yapma stratejisi, daha verimli bir çalışma deneyimi sunar.
Dikkat Toparlama
Dikkati dağıtan unsurlardan uzaklaşmak ve hedefe odaklanmak için kullanılan bir yöntemdir. Bir şey araştırırken veya bir konuyu anlamaya çalışırken farklı ve alakasız yerlere geldiğinizi fark ettiyseniz bir an silkelenip amacınızı gözünüzün önüne getirin. Odak kaybettiğinizde hedefinizi düşünerek kendinize gelin, bu şekilde konudan çok uzaklaşmadan tekrar hedefinize yönelmeniz gerektiğini vurguluyor.
Evdekileri İkna Etme
Evdeki ortamın ders çalışmaya uygun olmasını sağlamak için aile evindeysen ailenle, ev arkadaşlarıyla yaşıyorsan arkadaşlarınla iletişime geçerek sana ve programına saygı duymaları gerektiklerini bu konuda onların da ellerinden geldiğince sessiz olup dikkatini dağıtacak şeyler yapmamaları gerektiği konusunda onları ikna etmelisin.
Arkadaş Whatsapp Grubu
Ders dışında konuşmanın yasak olduğu, sadece dersle ilgili konuların paylaşıldığı bir WhatsApp grubu oluşturmaktan bahsediyorum. Bu grup ile birbirinizi hem hırslandırabilir hem de çözemediğiniz veya anlamadığınız soruları daha rahat anlayabilirsiniz.
Rekor Grafiği
Günlük çalışma sürelerini not ederek veya günlük çözülen soru sayısını not alarak bir grafik oluşturmak diğer güne yeni rekor hedefiyle başlamanızı sağlar.
Müzikle Harekete Geç
Müzik insanı harekete geçirir ve çalışma motivasyonunu artırır. Enerjinizi yükseltecek uygun müzikler seçerek aralarınızı daha verimli hale getirebilirsiniz.
Bazen Olmaz Ama Pes Etme
Hedefine doğru giderken yolda zorluklarla karşılaşabilirsin aşamayacağın yerleri kabullen ve farklı yöntemlere geç ama asla pes etme! Pes etmek yerine farklı bir konuya geçerek ilerlemeye devam et.
Bu içeriğimizde evde çalışarak sınavlarda derece yapmanın püf noktalarına değindik. Bu noktalara dikkat ettiğiniz takdirde ders çalışma sürecini daha verimli hale getirip, motivasyonunuzu artırabilirsiniz.
Matematik Dersine nasıl çalışılır bununla ilgili web sitemizde yazdığımız konuyu da inceleyebilirsiniz. Yine bizleri instagram sayfamızı takip edebilir. Telegram grubumuza katılabilirsiniz. Başarılar dilerim.