Kimya Nasıl Çalışılır?
Kimya Nasıl Çalışılır? YKS Kimya yani AYT ve TYT kimya nasıl çalışılır? Bu yazımızda Kimya nasıl fullenir öğreneceksiniz.
Kimya Nasıl Çalışılır gibi diğer dersler için de bilgi verdiğim bu yazılarda; her ders için taktikler ve püf noktaları verdik. Diğer dersler için de nasıl çalışılır öğrenmek için aşağıdaki bağlantıya tıkla:
Bu yazıların her birinde sınıflandırma, başlıklandırma yolu ile daha iyi anlamanı amaçladım. Kimya Nasıl Çalışılır yazımızı da TYT Kimya Nasıl Çalışılır ve AYT Kimya Nasıl Çalışılır olarak ayırmanın en doğrusu olacaktır.
Alt başlıklarında 11. sınıf kimya nasıl çalışılır ve organik kimya nasıl çalışılır buna da değineceğim. Lise Kimyanın en önemli iki unsuru bence.
Şimdi yazımıza geçelim.
İçindekiler
TYT Kimya Nasıl Çalışılır
TYT kimya nasıl çalışılır bunu kavrayabilmek için önce ÖSYM TYT Kimya da nasıl soru soruyor bunu analiz etmek lazım. Çünkü çalışmamızı buna göre belirleyeceğiz.
Sınava hazırlık sürecinde en büyük iki rehberinizden biri MEB diğeri ÖSYM olmalı. Falanca filanca yayının arkasına düşüp gelmeyecek soru tiplerine boşuna çalışmayın. Vakit kaybı olur.
Ayrıca Kimya için kaynak önerilerine de bakmak ister misin: Kimya Kaynak Önerileri
Bu notları düştüğümüze göre sıra ÖSYM nasıl soru sorar buna bakalım.
TYT Kimyada ÖSYM Nasıl Soru Sorar
ÖSYM TYT de artık zeka ile öne çıkan insanları seçiyor. TYT matematikte büyük değişmeler var. Fen Bilimleri de ise uzun zamandır bir sözel soru tipine kayma var.
2013 öncesi YGS fen sorularına bakarsanız daha çok işlem soruları görürsünüz. Ama en son yılın TYT kimya sorularına bakarsanız yorum soruları ağılıklı. Buradan formüle gerek yok sonucu çıkıyor gibi ama değil.
Temel yorumlamaları belki yaparsınız ama ileri derecede yorumlama isteyen sorular gelebilir. Bu sorular için formül bilirseniz daha kolay iş içinden çıkarsınız. Formülleri de ezberlemek yerine ne neyle orantılı, neyle tersorantı şeklinde mantığını bulursanız tadından yenmez.
Şimdi yorumlama soruları hangileri merak eden olabilir. Bunlara en iyi örnek 3 madde verip hangileri doğrudur gibi olan sorular. Bu sorularda şıkları eleyerek doğru sonuca ulaşabilirsiniz fakat artık bu sorular da aşıldı.
Beş madde verip kaç tanesi doğrudur şeklinde soru geliyor. Bunun için beş maddeden de emin olmanız lazım ki doğru cevabı bulasınız.
Ayrıca ÖSYM artık fen derslerini hayatın içinde görmek istiyor. Hani şu sınıfta parmak kaldırıp “Hocam bunlar hayatımızda ne işe yarayacak” diyenler var ya, onlar için bunu yapıyor.
Asit-baz konusu iyidir, hoştur. Ne neyle tepkimeye ne olur bilirsin ama yetmez. NaCl nerelerde kullanılır bilmek gerek. Hangi asitler gübre de olur? Hangi bazlar pillere katılır? Yani söylemek istediğim şey: MEB ders kitabında olan bu tip örneklere dikkat edin.
TYT Kimya Nasıl Fullenir
Peki, iyi hoşta TYT kimya nasıl çalışılır? İşte ÖSYM’ye göre çalışacaksın. Yorum ağırlıklı soruları olan kaynaklar çöz. Buna yönelik denemeler al. Kendini Öğrenci Kozu ile sınırlama kendinde incele, çıkmış soruları.
Yalnız sadece yorum soruları da yapma. İşleme de elin yatkın olsun ki normal denemelerden düşük alma. Şimdi yıl boyu bir sürü TYT denemesine gireceksin. Moralin bozulacak, çalışma isteğin gidecek. Buna aldırma. Çünkü yıl sonu göreceksin: Senden yüksek net yapanlar, gerçek sınavda bocalamış.
Yine de moralini bozmamak için işlem soruları da çöz. Zaten ÖSYM de sıfır işlem demiyor.
TYT kimya, fen dersleri içerisinde en yapılabilecek olanıdır. Eşit ağılık arkadaşları için önerilir.
TYT Kimya için çook kitap bitirmene gerek yok. Tabii seviyene göre değişir ama bir iki tane yeter. Kitap haricinde TYT denemesi yapman daha yararlı olur.
Son olarak ders kitaplarınızın sonundaki ünite değerlendirme sorularına da özen gösterin. Bazen ÖSYM oralardan soru sorar. Zaten başlı başına MEB Kimya ders kitabı ile ilgili. Demek istediğim birebir aynısını sormuşluğu bile var.
AYT Kimya Nasıl Çalışılır
AYT kimya ile TYT arasında biraz fark var. Çünkü AYT kimya da işlem var. Hatta çokça var.
AYT Kimya Nasıl Çalışılır? AYT Kimya En önemli konular hangileri? diye sorsanız sanırım Sulu Çözeltilerde Denge ve Organik derim. Bu konular için ayrı başlık açmak gerek.
11. Sınıf Kimya Nasıl Çalışılır
Eğer 11. sınıf kimya görmeye yeni başlayan masum bir 11. sınıf isen sana bir önerim var: KAÇ KURTAR KENDİNİ!
Şaka yaptım. Çook eğlenceli bir yıl bekliyor tabii ki. Düzenli şekilde çalış. Tüm 11. sınıfa böyle çalış. Hocayla aynı anda bir kitap bitir. Bir de arkadan gelen tekrar amaçlı bir kitabın olsun. Basamak Tekrar Sistemi yazımızı okudun değil mi?
En İyi Takrar | Basamak Tekrar Sistemi11. sınıfın sonuna doğru geldikçe dersleri sakın bırakma. Şu yaşına geldin, 11 yıllık kıdemli bir öğrencisin. Her sene kolay konu sonda olurdu değil mi? 11. sınıf kimya bambaşka. EN ZORU en sonda.
Sıkı çalışıp bol tekrar etmen gerek. Öğretmenin konuyu yetiştiremediyse sakın üzülme. Olağan bir durum. 12. sınıfta devam edersiniz.
Bu konuyu yani sulu çözeltilerde denge aslında genel olarak denge (KÇÇ falan) konusunu yapabilmen için öncesindeki mol, kimyasal hesaplamalar gibi konuları da bilmen gerek. Yoksa çok zorlanırsın.
Organik Kimya Nasıl Çalışılır
Organik kimya nasıl çalışılır buna değinmeden önce şuna bakalım: 12. sınıf kimya nasıl çalışılır?
12. Sınıf Kimya Nasıl Çalışılır
Aslında organiği çıkartınca geriye bir iki konu kalıyor. Piller falan var. Çalışırsanız yapılır. Güzel bence eğlenceli de bir konu. Üst düzen bilgi istemez. Kimya MEB ders kitabı işinizi görür. Soru çözerek üzerine ekleme yaparsınız hallolur.
Asıl baba konu ORGANİK
Böyle söyleyince korkutucu oldu. Ama adı korkacak bir şey yok. Zaten döner tezgahındaki et gibidir organik sürekli azalır. Her sene biraz daha sadeleştirilir. Yakında kaldırılırsa şaşmayın.
Organik, döner tezgahındaki et, MEB de dönerci. Öğrenci Kozundan İnciler
Çalışma yönteminden bahsedeceğim şimdi. Eğer anlattığım gibi çalışırsanız kolayca öğrenirsiniz. Ara ara da tekrar yaparsanız, tamamdır.
Organik Kimya Çalışma Yöntemi
Öncelikle elimizdeki kaynaklar neler? Bence birinci olarak MEB Kimya ders kitabı. Bu ana kadar çok kez bu kitabı kaynak al dedim. Bu zamana kadar umursamış olabilirsin. Ama şimdi kesinlikle yap diyorum.
Kitapta verilen örnekler haricinde bir şey bilmene gerek yok. Deteyalarda boğulma.
Organik okyanus, ders kitabı evimiz. Çukur dizisinin organik yansıması isimli çalışmam
İkinci bir kaynak ise ders defterimiz olabilir.
Şimdi ilk olarak bir defteri organik kimya için ayıralım. Uzun uzun yazacak bir şey yok. 20 kadar a4 de aynı işi görür.
1. Ders Kitabından Konuyu Oku
Örneğin alkanlar konusu olsun. Yani çok uzun olmasın. Tüm hidrokarbonları bitirme. Adım adım gidelim.
2. Diğer Kaynaklardan Oku
Örneğin hocanız derste şurası önemli demiştir. O kısımlar aklının bir kenarında olsun.
3. MEB Kimya Ders Kitabına Geri Dön
Şimdiye kadar okuduklarından yola çıkarak MEB Kimya ders kitabından önemli yerleri fosforlu kalemle işaretle. Renk renk olsun sayfa.
Ama her yeri işaretleme. Bileşik formulünü işaretle. Paragraf içerisinde geçen, sözel, önemli cümleleri işaretle. bu şekilde tekrar okumuş oldun.
4. Not Et
Bu fosforlu kalemle işaretlediğin yerleri a4 kağıdımıza not et. Renk renk yap yine. Örneğin yazı farklı bir renk olsun, formüller farklı bir renk olsun. Renkler birbirleri ile ilişkili olsun.
Kağıtların arka tarafına yazma ama. Zaten fosforlu kalemler kullanırsan zor da yine de uyarayım.
5. Tekrar Et
Konu bitti mi? Evet. Şimdi tekrar et ve diğer konuya geç. Bu şekilde bi günde bitirme organiği. Sakin sakin ve planlı ilerle. Yetiştirememe sıkıntın olmasın.
Bu arada çalışma programı demişken bizim çalışma programına baktın mı hiç?
Ertesi gün veya programına göre kimya çalışmaya tekrar ne zaman başlayacaksan o gün bu nceki konuları tekrar et. En son çalıştığına çok zaman ayır, ilk çalıştığına daha az zaman ayır. Sonra yeni konulara çalışmaya geç.
Kimya nasıl çalışılır yazımızı bitirdik. Yazımız 1200 kelimenin üzerinde. Ve hepsini ben araştırarak yazdım. Yeri geldi alanında uzaman öğretmenlere danıştım. Yani kısacası emek var. Yazmak için olsun diye kıytırık bir yazı yerine adam gibi bir yazı yazdım. Umarım yararı olur sizlere.
Her içeriğimiz böylesine kaliteli ve yararlıdır. Ana sayfa akışında gezersen göreceksindir.
Öğrenci Kozu Soru-Cevap
Bana veya sitemizdeki kullanıcılar soru soracağın yeni bir platform yaptık. Aklına takılan ne varsa sorabilirsin. Şimdilik yeni olduğu için pek soru yok. Zamanla dolup taşacaktır. İlk soruyu sorma özelliğine sahip olmak istersen aşağıdaki bağlantıyı kullan.
Sorunu hemen cevaplayacağım.
Kimya nasıl çalışılır umarım kavramışsındır. Kimyayı fulle şimdi!