Reddit Kurucusu Aaron Swartz Kimdir
“Reddit Kurucusu Aaron Swartz Kimdir” yazımız ile Aaron Swartz’ın yürek burkan hikayesinden bahsettik. İnternet aktivisti ve Reddit kurucusu Aaron Swartz‘ın hayatından kısaca bahsettik. Zorlu yaşamı ve Wikipedia benzeri yaptığı siteden bahsettik. Aaron Swartz hakkında her şey yazımızda.
İçindekiler
Aaron Swartz Kimdir
Aklımıza Reddit’in kurucusu olarak kazınan Aaron Swartz, aslında bundan çok daha fazlası. Yaşamı boyunca aktivist, yazar, bilişimci ve siyasetçi olarak karşımıza çıkan genç dâhinin yürekleri burkan, intihar ile sonuçlanan ve ilham vermekten de geri kalmayan bir hayatı var.
Aaron Swartz Çocukluğu
Normalin üstünde bir zeka seviyesi ve öğrenme algısına sahip olduğunu 3 yaşındayken televizyondaki altyazıları okumaya başladığında kanıtlamış oldu Aaron.
Her çocuktan farklı olmasının yanı sıra babasının yazılım şirketinin olması da bilgisayar ve bilişimin içine doğmasına ve fırsat sağladı.
Wikipedia Benzeri Siteyi Kurdu
13 yaşına geldiğinde Wikipedia ile aynı işlevi gören The Into Network sitesini kurdu ve ödül kazandı. 1 yıl sonra ise RRS grubuna üretici olarak katıldı.
Yaşından büyük işler yapmaya devam ederek 15ine geldiğinde IEEE dergisinde hakemli bir makale yayımladı ve Creative Commons lisans modelinin gelişimine katkıda bulundu.
Aaron Swartz Üniversite Hayatı
Üniversite yıllarına geldiğinde insan ve toplumu daha iyi anlamak istedi ve Stanford Üniversitesi’nde sosyoloji okumaya başladı. Fakat okuldan beklediğini alamadı ve 1. sınıftan sonra okulu bıraktı.
Okulu bırakmasının ardından Y Combinator isimli girişim şirketinden teklif aldı ve Infogami sitesini kurdu.
Bu dönemde Steve Huffman ve Alexis Ohanian ile tanıştı ve birlikte hepimizin çok yakından bildiği sosyal paylaşım sitesi ‘’Reddit’’i kurdular.
Reddit satıldı ve Aaron zengin oldu. Asıl derdi para olmadığı için bu zenginliği eski yaşantısından hiçbir şey götürmedi ve Aaron, küçücük bir odada yaşamaya devam etti.
Aaron Swartz Siyasete de Atıldı
Aktivist kimliğinin oluşumu küçük yaşlardaki bilgiye ulaşma özgürlüğüne olan düşkünlüğünden geliyordu. Siyasete atıldı ve Yenilikçi Değişim Komitesi’nin kuruluşunda yer aldı.
Dünya üzerindeki gelir dağılımının ve ulaşmak istediği kitlelerin durumunu değerlendirmesi sonucu teknolojiyle yetinmemeye karar verdi ve siyasete uzandı.
Küçüklüğünden beri savunduğu bilgiye ulaşma özgürlüğü, lafta kalmadı ve 2011 yılında Bilimsel makale veritabanı JSTOR’dan 4 milyonu aşkın belgeyi halka ulaştırdı.
Aaron Swartz’a Suçlamalar…
Ücretli olan bu sistemden aldığı belgeler ile Aaron’un hakkında 13 ayrı dava açıldı. Tutuklama kararı çıktı ve kefaletle serbest bırakıldı.
Bu suçlardan en önemlileri “bilgi korsanlığı” ve “yasadışı dosya indirme” suçlarıydı.
Bu Süreçte Aaron Swartz’ı Destekleyen Platformlar
Siyasi faaliyetlerine devam etti. Dava süreci boyunca Wikipedia, Reddit ve Craigslist kararma kararı alarak Aaron’a destek oldular.
Aaron Swartz’ın Psikolojik Sıkıntıları
FBI ajanları tarafından sıkı bir takibe maruz kalan Aaron, bu dönemde hissettiği baskıdan dolayı psikolojik sıkıntılar yaşamaya başladı.
Fiziksel özgürlüğüne gelen tehditler ve Obama yönetiminin Aaron’un cezalandırılmasının ‘’ibret’’ olarak görüleceğini düşünmesi süreci daha da zorlaştırıyordu.
35 yıl hapis ve 1 milyon dolar para cezası ile karşı karşıya kaldı. Hapse girmekten oldukça korkuyordu ve kız arkadaşına devamlı olarak bu durumdan bahsediyordu.
Üst üste gelen suçlamalar ve ağır psikolojik süreç depresif yapısını daha çok ortaya çıkardı ve dayanma gücünü baltalamaya başladı.
Aaron Swartz’ın Genç Yaşta Ölümü
Zorlu ve sarsıcı hukuki süreç devam ederken Aaron bunlara daha fazla dayanamadı ve 11 Ocak 2013’te, henüz 26 yaşındayken kendini asarak intihar etti.
Bilgiye ulaşma özgürlüğünü savunan bir aktivist olarak hayatına son veren Aaron’u bu süreçte intihara sürükleyen ve başrollerden biri olan Jstory, sitesindeki makaleleri ücretsiz olarak kullanıma sunmaya başladı.
Son Nokta
Kendini bilgiye adayan ve tüm insanların bilgiye ulaşması uğrunda hayatını veren internetin genç dâhisi, bizim için daima unutulmayacak bir yerde olacak.