Türkçe Nasıl Çalışılır? • TYT KPSS LGS
En iyi şekilde Türkçe nasıl çalışılır? YKS, TYT, AYT, KPSS, ALES, ALS ve LGS gibi tüm sınavlar için Türkçe çalışma teknikleri burada! Kesinlikle okuyun.
Yazımız ile TYT, LGS, KPSS gibi içerisinde Türkçe barındıran tüm sınavlar için yazımızda Türkçeye çalışma, öğrenme taktikleri yazımızda!
Bu yazımızda TYT Türkçe dersi için taktikler verdim. Bu yazı benzeri diğer dersler için de var. Aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Bu tip yazıların yanında konu konu nasıl çalışacağınızı içeren yazılarda gelecek. Takipte kalasın can cazım 😉
Yazının devamında diğer muazzam içeriklerden de bahsettim. Mutlaka oku!
Şimdi geri konumuza gelelim. Türkçe Nasıl Çalışılır yazımıza başlıyoruuuz! Aşağıdan okumaya başla bakalım!
İçindekiler
Türkçe Nasıl Çalışılır?
Konu Türkçe olunca biraz daha yazıma özendim. Yazım yanlışı yapmamaya özen gösterdim. Farklı deyim ve kelimler kullanarak sözcük dağarcığınızı genişletmeye çalıştım. Genel olarak tüm yazılarımda buna özeniyorum. Fark etmeden size bir şeyler katmaya çalışıyorum. Bu sebeple sitede uzun süre vakit geçirmeniz bile vakit kaybı değil 😉
Şimdi arkadaşlar genel olarak Türkçeyi yapamayanlar ikiye ayrılır. Bende buna göre Türkçe Nasıl Çalışılır yazımıza alt başlıklar yapıp yazıyı daha anlaşılır kıldım.
Anlam Bilgisi Soruları Nasıl Yapılır?
Anlam bilgisi yazınca afili yani biraz cafcaflı oldu değil mi? Anla işte ya! Paragraf sorularından bahsediyorum. Yazının devamında sözcükte ve cümlede anlam için ayrı ayrı değinirim.
Bak kardeşim!
Paragraf yapamayanlar için klişe çözüm şudur: “Çok kitap okuman lazım!”
Ben bunu bir türlü anlayamadım. Ya ben gelmişim son sınafa veya kalmışım mezuna, vakit az benim hocam. Napayım? Beş Türkçe yapacam (yapacağım) diye her işi bırakıp kitap mı okuyayım.
Tamam doğrudur, yararı olur ama: Yumurta kapıya dayandı! (Ressam Bob: Şuraya da bir deyim koyalım 😉)
Çok planlı ilerlediysen veya senin yumurta kapıya gelmediysen günlük yarım saatini ayırabilirsin. (Tepki çekmesin diye yazdım aslında.)
Şimdi boşverelim (Ses olayı olmadığı halde bitişik yazdım. Bu bir hatadır!) bu konuyu da benim çözüme gelelim.
Şimdi bu ana kadar tane tane okudun değil mi benim arkadaşım!
Eminim beklenti üst seviyededir. Hemen reklam koyalım: Mucizevi ilaç ile paragraf sorularından kurtulun!
(Flash Tv reklamı gibi oldu ya!)
Keşke sihirli bir değneğim olsa da bu yazıyı okuyanlara dokundursam ve paragraf sorularını yapsalar ama…
Arkadaşlar kitap okumaya vaktiniz yoksa bol bol deneme çözün. Paragraf kitapları bitirin. Yararı olacaktır muhakkak. Bana oldu. Kırk soruluk Türkçe denemelerinde ilk netim 21 falandı. Yavaş yavaş 30 civarına çıktım sonra 35 altı nadir oldu.
Kitap önerisi mi istiyorsun? Yaptık. Aşağıda paragraf için ve Türkçe için kitap önerilerimin olduğu yazılar var. Uzun uzun her kitabı anlattım. Başkaları gibi yaz geç yapmadım. Okumanı tavsiye ediyorum.
Şimdi gelelim kervanın ikinci devesine (Burada da bir söz sanatı var ama adı aklıma gelmedi! Bulan yorum yapsın!)
Dilbilgisi Soruları Nasıl Yapılır?
Genel olarak dilbilgisi yapamayanlar konu eksiğinden yapamaz. Önerim konu çalışın. Her haftaya bir dilbilgisi konusu vererek bu işi tereyağından kıl çeker gibi halledebilirsiniz.
Bir reklam daha atayım şuraya:
Bu özellikleri barındıran TYT Çalışama Programı var. Nerede mi? Öğrenci Kozu’nda.
Şaka bir tarafa özendim ya!
Konuları nereden çalışacaksın peki? İster kitaptan çalış ister youtube dan. Youtube için tercih sizin ama ben iki farklı kanaldan çalışmanın yararı olacağını düşünüyorum. Birbirlerini çok güzel tamamlarlar ve de tekrar olur.
Bence dilbilgisi soruları da tekrardan ibaret. Genelde çok benzer oluyor. Kanıt mı? Gir çıkmış soruları incele!
Bunların dışında sorunları olanlar gelin hele!
Bu iki grupta da barınamayanlar! Sizlerin daha bambaşka yerlerde eksikleriniz var değil mi?
Kiminiz yazım yanlışı kiminiz noktalama işaretlerinde sorun yaşıyor. Sizler için ayrı ayrı yazılar yazmayı düşünüyorum. Yazı başında da ufak ufak bahsettim.
Bu türde belli konuları bir türlü yapamayanlar yorum yapsın veya soru-cevaptan bana yazsın ona göre yazılar hazırlayayım.
Eveet!
Sanırım bahsetmediğim bir şey kalmadı. Farklı sorunları olanlar yorum yapsın veya soru-cevap bölümünden yazsınlar. Özenle ve ivedilikle cavaplamaya çalışıyorum.
Bak aklıma ne geldi! Çok güzel bir yarışma aklıma geldi! Valla çok güzel fikir! Blöf yok! Yazmayacağım buraya. Meraklanın biraz. Sizin için faydası çok güzel olacak. Ayrıca sıkı takipçilerimiz için de bir ödül olacak. Bir kenara not ettim bu fikri. Yakında!!!
Türkçe Nasıl Çalışılır yazımızın sonuna gelmedik henüz!
2019 YKS Hazırlık sürecinde Öğrenci Kozu diğer içerikleriyle de sana yardımcı olmayı hedefliyor!
👇 BEKLEME YAPMA 👇
YKS İçin Cephanelik
Evet tam anlamıyla bir 💣 cephanelikten bahsediyorum.
Türkçe Nasıl Çalışılır yazımız kadar güzel içerikler var sitede. Haberin yok ama gelecek aylarda yayınlayacağım yazıların planlamasını yeni projelerin ayarlamasını yapıyorum. Bazen aksaklıklar olabiliyor. Hoş görün 🙏
Bu içerikleri kaçırmamak için sitemi derslerine engel olamayacak şekilde ziyaret edebilirsin. “Derslerine engel olmayacak şekilde” vurgusunu bu yazıda iki kez vurguladım. Sadece bu site için değil hiç bir uğraş için bu vurguyu yapıyorum.
Şimdi gelelim diğer içeriklere diyecektim ama bir ufak açıklama daha yapayım.
Bu yazı sonu tanıtımları her yere koyuyorsun, biliyoruz bunları diyen Öğrenci Kozu kitlesi! Sözüm size: sitemizi ilk defa ziyaret eden, bizi bu içeriğimizle tanıyan kullanıcılar için bu bilgilendirmeyi yapmak zorundayım. Anlayışınız 🙏 göstereceğinizi biliyorum.
TYT Çalışma Programı
Sitemizde güncel MEB Müfredatı yani öğretim programlarından oluşturulmuş konu listesi var. Her ders için müfredattan çıkararak ayrı ayrı yayınladık. Kendinize plan oluştururken veya çalışma programı hazırlarken kullanabilirsiniz. GÜVENİLİR!
Ha şöyle bir şey daha yaptık:
Kendine çalışma programı hazırlamak zahmetli mi? Veya hazırlamak zor mu? Sizlere için çözümünü buldum. Çalışma programı hazırladık! Şimdi şunu diyebilirsin: “E, her yerde var ki bu!”
Yazı uzun geldi farkındayım ama lütfen okumaya devam et!
Geleceğin İçin!
Doğrudur. Öğrenci Kozu gibi her site basit ofis programları (Word, Excel…) ile bunları hazırlayıp yayınlıyor. Ama bizimki bambaşka. İlk önce kendime bir hedef öğrenci seçtim. Herkes için uygun olsun diye ortalama bir öğrenciyi düşündüm ve konu dağılımını yaptım. Sonra şöyle bir mantık ile herkese açık şekilde yayınladım: Durumu iyi olan; iki haftayı, bir haftada yapsın. Kötü olan da bir haftayı iki haftada yapsın. Yani herkes kendine göre ayarlasın.
Bitti mi? HAYIR! En az bu yazımız, Türkçe Nasıl Çalışılır yazımız kadar güzel bir içerik.
Ben minimaliz (sade) takılan biriyim. Basit ve siyah beyaz genelde benim tercihimdir. Ama geneli düşündüğüm için rengarenk bir tasarım yaptım. Tasarımı profesyonel programlar kullanarak, özenle yaptım.
Genel olarak (benim gibiler hariç) herkes için renkler motive edicidir. Bu sebeple özene bezene bir tasarım yaptım. Aha da aşağıda. Yukarı da resmi var. Aşağıda da bağlantı. Bir kere tıklaman yeterli!
AYT Çalışma Programı
2019 AYT Çalışma Programı da yaptık. Her şeyi baştan almaya gerek yok. Aynı şablonu kullandık. Beş ay içerisinde YKS’nin AYT konuları da bitecek! Bunun için de bağlantı aşağıda.
YKS Kitap Önerileri
Her yerlerde vardır bu. İnternet siteleri veya instagram bloglarında kitap önerileri diye paylaşılan yazılar görmüş olabilirsin. Ben sıradanlığın dışına çıkmaya çalıştım. Örneğin:
Kitapların çoğunu tek tek inceledim. İncelemediğim kitapları da belirttim. Alırken kendin de incele bu kitabı diye vurgu yaptıklarım bile oldu.
Ayrıca kolay, orta ve zor diye seviye seviye sınıflandırma ile kalmayıp her kitabın öne çıkan yanlarını ve eksiklerini de belirttim.
Takdir senin!
Aşağıdaki 👇 bağlantı ile YKS Kitap Önerilerine ulaşabilirsin.
YKS Sürecinde Motivasyon
Kendimi yerine koydum. Biraz empati ve düşünce ile sana bu güzelliği yaptım. Çalışırken hiç sıkılmayacak mısın? Bir çözüm yolu buldum. Sitemizdeki Girişimci Hikayeleri bu anlamda seni motive eder diye düşünüyorum.
Cevapsız Kalan Sorulara Son: Soru-Cevap
Son çalışmalarımızdan biri sitemizin Soru-Cevap Platformu. Bu bölümü; aklına takılan soruları bana veya platforma üye olan herkse sorabilmen için tasarladık. Soru-Cevap platformunun güzel yanlarında biri de anketler yapabilmen.
Bu güzel sınav senesinde sana başarılar… 💪
Türkçe Nasıl Çalışılır yazımızın sonuna geldik. Bizi instagram dan takip etmeyi unutmayın!
İyi çalışmalar…