Yurtdışında İş Aramak İle İlgili Her Şey

Yurt Dışında İş Aramak nasıl olur? Yurt Dışında iş bulmak zor mu? Yurt Dışında çalışmak için ne gibi özelliklerimiz olmalı? Yurt Dışında iş imkanı olan meslekler neler? Yurt Dışında çalışmak ve yurt dışında iş bulmak hakkında her şey bu yazımızda.

Yurt Dışında İş Aramak

İlk olarak hangi ülkede ne alanda iş aradığınıza göre şansınız artıyor veya azalıyor. İş aradığınız ülke ile ilgili şu sorulara cevap bulmalısınız. Ne alanlarda personele ihtiyacı var? Hangi endüstrileri gelişmiştir? Hangi piyasaları büyüktür? Bu sorular çok önemli.

Çalışmak istediğiniz ülkeye değil yapmak istediğiniz mesleğe karar verdiyseniz bu soruları değiştirip tekrar sormanız gerek: Hangi ülkeler X alanında personel arıyor? Hangi ülkelerde X iş kolu daha gelişmiş? Bu tip soruları detaylı şekilde güvenilir kaynaklardan hatta o ülkede yaşayan insanlarda öğrenmelisiniz. Ne kadar bilgi o kadar kesinlik demektir unutmayın!

LinkedIn
LinkedIn

LinkedIn’den Faydalanın (LinkedIn Nedir?)

İstediğiniz ülke veya meslek hakkında daha çok bilgi almak için LinkedIn gibi sosyal ağları kullanabilirsiniz. LinkedIn hakkında bilginiz yoksa kesinlikle okuyun şu yazıyı: LinkedIn Nedir

Yurdışında çalışmadan konusu hakkında araştırma yaparken birtakım bilmeniz gereken terimler var. Bu terimler için Nedir Kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

Çalışmak İstediğin Ülkenin Durumu Nasıl?

Yukarıdaki önerilerimi yaptıktan sonra devam edelim yapmanız gerekn diğer şeylere. Sıra o ülke çok göçmen alan, talep gören bir ülke olup olmadığında. Çünkü öyleyse, zaten Hindistan ve Çin gibi ülkelerden çift masterlı, doktoralı adamlar bu ülkeye göçüyor olacaklar, Türkiye’deki gibi sizin civarınızda eğitim almış adamlarla değil, Çin ve Hindistan gibi, aşırı nüfuslu ülkelerin en parlak, girişken adamlarıyla yarışıyor olacaksınız. Sıkı çalışmanız ve alanınızda iyi olmanız avantaj sağlar.

Ve son olarak dil çok önemli. İşi aradığınız ülkenin dilini akıcı bir şekilde konuşuyor musunuz? Mülakat için aradıklarında karşıdakini zar zor mu anlayacaksınız, yoksa derdinizi anlatmaktan öte: “Ben dilinizi çok güzel konuşuyor, kendimi rahat ifade ediyorum. Ne müşterilere karşı ne de şirket içinde iletişim sıkıntısına sebep olmam.” diyerek dil becerinizi ispatlayabilecek misiniz? Eğer böyle değilse garson diye bile işe almıyorlar.

Bu üçünü göz önünde bulundurduktan sonra farz ediyorum ki zaten Mozambik’te değil, gelişmiş ve modern bir ülkede iş arayacaksınız. Dolayısıyla kendinizi ona göre sunmaya da hazır olun.

Ders Çalışan Öğrenci
Ders Çalışan Öğrenci

Kendinizi Sunmak Ne Demek?

Her iş başvurusu için başvurduğunuz şirketi iyice araştırın. Mümkünse hatta başvurduğunuz departmanın başı kim adını filan öğrenin. Sizi işe almaktan sorumlu kimse adını öğrenin ve ona göre kasıtlı bir saldırı planı düzenleyin. Stratejik düşünün yani.

Freelance-Serbest Meslek
Freelance-Serbest Meslek

Cover Letter

Yabancılar “Cover Letter” isterler illa. CV’den farklı. “ben şöyle bi insanım, beni şu sebepten işe alın” diye bir adet cover letter yazıp her yere yollamanızı önermiyorum. Onun yerine:

“Sayın [Departman Başının Adı ya da İşe Almaktan Sorumlu Kişinin Adı], şirketinizin hastasıyım, müthişsiniz, her yaptığınızı takip ediyorum, sizinle çalışmak için yanıp tutuşuyorum. Ben şöyle okumuş, böyle deneyimli bir insanım, özellikle sizin şirketinize şu yüzden uygunum, bu pozisyonda beni işe alırsanız çok açık ve net belirttiğim şu şu şu çıkarları sağlamış olacaksınız, şirketinizin şu özelliklerine şunu bunu katacağıma inanıyorum. Takım çalışması, öğrenmeye açık vs. cv’im ektedir, mümkünse ofisinize gelip tanışmak isterim. Cevabınızı dört gözle bekliyorum.” gibi, şirkete, başvurduğunuz pozisyona özel bir cover letter yazın. Kısa tutun, uzunu okumazlar. Ama türkiye’deki gibi direk çöpe de gitmez. Okuyorlar bunları ama özellikle başvurduğunuz şirkete yönelik olmalı. Yani her başvuru için tekrar yazmanız gerek.

Cover Letter hakkında daha çok bilgi almak için sitemizdeki Cover Letter Nedir adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Sonra sizi aramalarına hazır olun. Belki mail ile “Yok seni istemedik.” derler, belki de mülakata çağırırlar filan ama yine yurt dışında bu süreçler Türkiye’de olduğundan daha meşakkatli oluyor. Dandik küçük bir firma bile referanslarınızı kontrol eder, isminizi internetten mutlaka ve mutlaka aratır, telefonla mülakat + yüzyüze mülakat+ ikinci yüz yüze mülakat isteyebilir.

Ek belgeler ekleyebiliyorsanız ekleyin. Portfoliolar, örnek işler, websiteniz, linkedin hesabınız, ne varsa.

Startup
Startup

Ülkenin Yaşam Koşullarını Öğrenin

Ülkenin çalışma vizesi koşullarını öğrenin. Sigorta ve vergi sistemlerini öğrenin. Benim de deneyimleyerek öğrendiğim üzere: bazen sırf sizin vizeniz ile uğraşmak istemedikleri için sizi işe almıyorlar. Başvurmadan önce çalışma vizesi alabiliyorsanız alın. Çalışma vizenizin hazır olması sizi en azından diğer başvuranlarla denk konuma yükseltir. Çalışma vizeniz sınırlı süreyse, uzun vadeli pozisyonlarda es geçiyorlar. Bunları bilerek yurt dışında iş bulmaya heveslenin. Sonra hayal kırıklığına uğramayın.

Mümkünse kısa kontratlı olsa da bir iş kapmaya bakın ki, sonra daha oturaklı işlere başvururken o ülkede deneyim gösterebilecek konumda olun.

Türkiye’deki okulları bilmiyorlar: hangisi iyi, hangisi kötü anlamıyorlar. aynı şey Türkiye’den göstereceğiniz deneyim için de geçerli. mesela web designersınız, çok havalı şirketlerle çalıştınız. şirketleri bilmezler, kafadan çemişkezek muhtarlığında çalıştınız muamelesi yaparlar, o yüzden dizaynları gösterebilmek lazım. eğer yaptığınız iş gösterilebilecek bir şey değilse dediğim gibi, o ülkede deneyim gösterebilmek için bile olsa kontratlı, geçici işlere de başvurmanızı öneririm.

En ideali: rahat konuştuğunuz yabancı dilde; mesleğinizin aranan bir meslek olduğu bir ülkede; elinizde profilleriniz, portfolyonuz, cv’niz ve kasten başvurduğunuz şirkete özel yazılmış cover letterınızla; ulaşılabilir referanslarınızla, “Benim çalışma vizem var.” diyerek başvuru yapmanız. Çünkü aynı iş için yarıştığınız insanlar bu şekilde başvuruyor olacaklar.

Sadece zorluklarını yazmışım gibi oldu ama evet, zor bir iş. Kolay olsa herkes yapardı. Gerçekçi bakmak lazım ki gerçekçi bir şansınız olabilsin.

Ücretsiz Rehberlik Almak İster Misin

Soru-Cevap Bölümü Açıldı! Tüm sorulara cevap veriyoruz.

TIKLA ve Üye Ol

yorum Yap