Üniversitede Kendini Nasıl Geliştirirsin: 6 Adım

Üniversitede kendini nasıl geliştirirsin? Okulu bitirdiğin zaman kültürel, sosyal olarak ne durumda olacaksın? Kendini geliştirmenin 6 adımı bu yazıda!

Genel olarak üniversite çok değişik bir yer. Çok farklı coğrafyalardan bir araya insan geliyor. Kültürel anlamda etkileşim içerisinde olmanız bile sizi farklı birisi yapar. Buna ek olarak yeni damak tatları ve yeni dünya görüşleri tanıdığımız bir yer üniversite. Karakterimizin tam anlamıyla oturtmaya başladığı ve büyük sorumluluk aldığımız yıllar.

Üniversitede Nasıl Kendini Geliştirirsin

Üniversite eğitiminin yanı sıra kültürel, sosyal ve kariyer açısından nasıl bir süreç izleyeceğinizi listeledim. Sizler için altı madde yazdım. Uygulamanızda fayda var.

Keyifli okumalar…

1) Sivil Toplum Kuruluşlarına Katılın

Sivil toplum kuruluşlarına katılın. Ağaç dikmeden, sosyal yardım kuruluşuna kadar bir çok vakıf ve derneğin üniversitenizde (rektörlüğe bağlı) bir kolu olmalı. Bu derneklere katılmanız çalışmalarda yer almanız toplum açısından önemli.

Ayrıca psikolojik olarak bir şeyler yapıyor olmak, işe yaramak sizi rahatlatır. Neden mi? Yaşınız ilerlediğinde kendinize şu soruyu soracaksınız: Bu ömür nasıl geçti?

İşte bu noktada dernek çalışmalarınız aklınıza gelecek ve ben bunları yaptım diyerek huzur içinde yaşama devam edebileceksiniz.

Ya tersi olursa… O zaman depresyon sizi bekliyor olacak.

Sadece topluma yararı yok gördüğünüz üzere. Bunun yanı sıra kariyer anlamında bu etkinliklerde yer almanız elemelerde sizi öne çıkarır. İyi ve yararlı insan sevilir.

 İyi bir dernek veya vakıf seçmek de önemli. Kendinizi en rahat hissedeceğiniz ve elinizden gelen en iyi işi yapabileceğiniz kurumu seçin.

TEMA vakfı ile donatın yurdu ağaçlarla, TEGEV le kuşatın yurdu eğitimli bireylerle…

2) Okulun Fakülte Etkinliklerine Katılın

Sektörünüz veya alanınız ile ilgili fakültede veya bölümde etkinlikler olacaktır. Bunlarda yer alın. İlgili etkinlikte sorumlu birisi olmak önemli ama hiç yoktan katılımcı, misafir olun. Örneğin düzenlenen seminerler, konferanslar, sunumlar…

Bunlar sizi sektöre adapte eder. Ayrıca yeni fikirler almış olursunuz.

Bu başlık özellikle mühendislik öğrencileri için daha elzem. Artık dünya genelinde geçerli olan şu algı var: “Not work, yes network”

Türkçesi ile açıklayacak olursak: çalışmak yok, ilişki kurmak var. Yani yeni insanlar ile ilişki kurmak çok önemli.

3) İş Deneyimi

Günümüzde tıp ve diş hekimliği gibi sağlık bölümlerinin hepsinde zorunlu staj var. Bazı mühendislik fakültelerinde de (Gazi EEM, GTÜ..) aynı durum var. Olmayan mühendislikler olabilir. Bu arkadaşlar lütfen yaz stajını kendi yapsın.

Diğer bölümde okuyan arkadaşlar da (ne okuduğu fark etmez) alanı ile ilgili bir yerde mesleğini birincil elden öğrensin. Teorik ile yetinmeyip pratikte de kendinizi gösterin.

Her mesleğin yazılı olmayan kuralları vardır. Bunlar üniversite de değil hayat okulunda öğrenilir. Staj yaptığınız yer de önemli tabii. Mesleğini ne kadar iyi yapan ve seven birinin yanında işe başladıysanız o kadar iyi.

4) Çift Ana Dal (ÇAD)  yapın.

Bazı üniversiteler destekler bunu. Daha okurken diğer bir dalın daha derslerini alırsınız. Mezun olurken aynı anda iki Salı bitirmiş olursunuz.

Bu sistemi destekleyen okullarda okumanız önemli. Yine vurgulayacağım ama özellikle mühendis arkadaşlar ilgi göstersin. Tıp ve diş hekimliği okuyan arkadaşlar için de iyi olur.

İlgi alanınıza göre kendinize bir ana dal seçmenizde önemli. Bölümünüzden bir dal seçmeseniz de olur.

5) Yeni Bir Dil

Dil bölümü okumanıza gerek yok. Kariyeriniz açısından en az bir dil bilmeniz iyi olur. Mümkünse en az iki olsun derim ben.

Bildiğiniz dilleri yeri geldiğinde zarif bir şekilde yeri geldiğinde de gündelik şekilde kullanmayı da bilmeniz iyi olur.

Hiç yoktan lise İngilizcenizi geliştirin. Nasıl geliştireceğiniz konusunda ufak bir tüyo vereyim: dizi izleyin. Hatta bu konu da bir yazımız var. Seviyelerine göre dizileri grupladık: İngilizce Öğrenmek İçin Dizi Tavsiyeleri

6) Erasmus

Farklı kültürleri görmek için üniversite iyi bir yerken düşünün ki farklı bir ülke. Çok güzel olur. Kur farkı nedeniyle Avrupa ülkeleri biraz zor ama farklı yerlerde şansınızı deneyin. Erasmus size katkı sağlayacaktır.

Bu kendini geliştirme taktikleri umarım faydalı olmuştur.

Sağlıcakla kalın!

Ücretsiz Rehberlik Almak İster Misin

Soru-Cevap Bölümü Açıldı! Tüm sorulara cevap veriyoruz.

TIKLA ve Üye Ol

Yorumları Göster (2)